Vesaas-prisen til Lars Svisdal

«Vinneren av Tarjei Vesaas debutantpris 2018 har skrevet en roman som vil finne lesere både blant de mange og de få." Lars Svisdal får prisen for den kritikerroste romanen "Seg til inkjes".

Årets mottager av Vesaas Debutantpris er Lars Svisdal for den kritikerroste romanen Seg til inkjes. Forfatteren var lykkelig og overveldet da han fikk beskjed om at prisen var hans.

– Sjølvsagt er det store ting å få denne prisen. Eg har skrive med overlegg lenge. Veldig lenge. At det finst verdi for andre i skapningen alle desse åra har avfødd, er på eit nivå forbløffande. Dette er ikkje ein måte å leike audmjuk på, eg veit kva verdi boka har for meg. Lell er det noko heilt eige å bli minna på den forbløffande verdien ei bok kan ha for nokon som ikkje har sete å brote opp og stokka om og brote opp att alle desse setningane for å tyne det rette inn i dei. Sjølvsagt er det derfor store ting når påminninga er nett denne prisen, sier Lars Svisdal.

Han har fått svært gode anmeldelser i en rekke aviser, og Bernard Ellefsen i Morgenbladet mente det var nettopp Svisdal som burde få debutantprisen. Prisen skal overrekkes søndag 24. mars.

«Utprøvende og overskuddspreget»

I juryens begrunnelse heter det: «Vinneren av Tarjei Vesaas debutantpris 2018 har skrevet en roman som vil finne lesere både blant de mange og de få. Han portretterer mennesker i all sin kompleksitet, men på en måte som inviterer til gjenkjennelse. Det kan godt hende forfatteren gir ut sin første bok med «skjelvande hug», men romanen bærer ikke mye preg av skjelving. Den framstår tvert imot som språklig og formmessig svært sikker, samtidig som den er både utprøvende og overskuddspreget. Forfatteren er et stort og bevegelig fortellertalent som skriver seg inn i og ut av ulike stilarter og tradisjoner.»


Givende manusarbeid

Lars Svisdals redaktør Morten Moi var rørt torsdag kveld. Han har fulgt Svisdal siden begynnelsen og var imponert fra første sekund.

– Mitt første møte med Lars Svisdal var i Bergen, for noe som etter hvert har blitt en god del år siden. Lars var student på Skrivekunstakademiet, det nærmet seg semesterslutt, og det var opplesningskveld. Lars leste en tekst som handlet om nødslakting av ei ku som hadde gått seg ut i en flomdiger elv, og som ikke lot seg berge opp igjen. Det var en dramatikk og en nerve i den skildringen som virkelig gjorde inntrykk.

Siden dette møtet fulgte Moi Svisdal i arbeidet med romanen over flere år.

– En roman som Seg til inkjes skrives ikke over natta. Det har vært utrolig givende å følge Lars i prosessen med å orkestrere fram denne romanen, sier Moi.

Morten Moi er i tillegg redaktøren til Svanhild Telnes som også ble nominert til debutantprisen.

– Et viktig forfatterskap

Redaksjonssjef for norsk skjønnlitteratur i Gyldendal, Kari Marstein, sier at debutantprisen henger høyt.

– Lars Svisdal er en svært begavet debutant, og jeg er ikke i tvil om at dette er begynnelsen på et viktig forfatterskap. Det er veldig stilig at tildelingen av Vesaas debutantpris bekrefter dette!

 

(foto: Paul S. Amundsen)