Ordets samlende egenskap

- Et ord med så mye kraft, såpass mye kraft at vi kan alle stå sammen ved dette ordet. Hele verden og universet kan samles med ordet OG, mener ukas barnebok-profil Veronica Salinas.

Veronica Salinas er skuespiller og forfatter. Hun er født i Argentina og har spansk og indiansk bakgrunn. 

Salinas flyttet til Norge etter den store økonomiske og sosiale krisen i Argentina i 2001. I Argentina tok hun skuespillerutdanning på teaterhøyskolen Escuela de Arte de Dramático de Buenos Aires og en bachelorgrad i portugisisk språk ved universitetet i Buenos Aires.

Hun har også tatt en bachelorgrad i spansk og portugisisk litteratur ved UiO og en forfatterutdanning ved Norsk Barnebokinstitutt. Hun har både spilt og skrevet flere tekster for scenen presentert på Nordic Black, Det Norske Teatret, Beaivváš Sámi Nášunálateáhter og Riksteatret. I 2012 ga hun ut sin første bildebok, Reisen, og i 2015 kom bildeboka Sulten. Bli bedre kjent med henne, og hennes nyeste tittel, i vår ukentlige spalte.

 

Forfatter: Veronica Salinas, 38

9788202489823

 

Aktuell med: OG (Cappelen Damm)

Jeg-personen i fortellingen går gjennom en identitetskrise. Hun er ny i Norge. Hverdagen er preget av rutinearbeid og språkkurs. Savnet etter hjemlandet er stort, men det er umulig å reise tilbake.

 Boka er illustrert av Axel Rios (35) som kommer fra Chile.

 

 

 

 

Hvorfor skrev du akkurat denne boken:

Jeg hadde lyst til å si noe om ordet «OG». Et lite ord, men så viktig! Et ord med så mye kraft, såpass mye kraft at vi kan alle stå sammen ved dette ordet, hele verden og universet kan samles med OG.

Og så hadde jeg lyst til å si det går ann å være flere ting. At det ikke er noe farlig. Og så hadde jeg lyst til å si «noen ganger kan det virke at det går virkelig dårlig, men hold ut! Bruk humor! Du finner lyset i tunnelen! Det kan gå bra til slutt».

FullSizeRender

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tre barnebok-favoritter:

– Shaun Tan: «Ankomsten» En stor bok om å komme til et nytt sted, søke lykken og om språk.

– Isol «Nokturne» En drømmekokebok, en vindurdelig og annerledes bildebok!

– Elsa Bonermann: «No somos irrompibles» «Vi er ikke udestruible» 12 veldig spennende noveller om kjærlighet, om å møte andre og om å vokse opp.

 

Sjekk ut:
Anne Höglund «Dette snakker man bare med kaniner om»
En bok om å være annerledes, om å ha sagt så mange ganger «nei» at man ikke vet hvordan skal man si «ja»

 

Hvordan jobber du?

Jeg prøver å planlegge, og tar utganspunkt i en idé og leker litt rundt  med den og lager mulige strukturer som kan passe til historien. Men selvfølgelig får ideen sin egen kraft underveis, og tar meg videre på reisen.

Jeg liker å leke med ord. Noen ganger skriver jeg mye og støtvis, andre ganger jevnt og trutt. Når jeg jobber møter jeg alltid angsten som kommer midt i prosessen, tanken om at jeg aldri kommer til å klare det. Det er helt forferdelig! Det verste er det kritiske jeg-et, som er ekstremt kritisk! Så må jeg gråte litt, være litt sint og etter hvert kan jeg le litt av alt og av meg selv. Plutselig kan jeg leke med fantasien. Lage andre verdener, leke med ordene, lage bilder med språket for så endelig kanskje kunne skrive noe som kan være fint for andre.

 

hornero mindre opp

 

 

 

 

 

 

 

 

Hvilken barnebok gjorde størst inntrykk på deg som barn?
El almohadon de plumas, av Horacio Quiroga

 

Hvilken barnebokskikkelse ville du helst ha møtt? 

Mafalda! Fordi hun er så smart og morsom!

 

Og hvem ville du helst selv ha vært? 

Jeg ville helst vært Alice fra Alice i eventyrland. Tenk å oppleve alle de magiske tingene hun gjør i boka!

 

Hva må en virkelig god barnebok inneholde?

Spenning, humor, magi, og alvor!

 

På eventyr med Potter eller over de syv hav med Pippi?

Med Potter tror jeg!
Jeg hadde elsket å gå sammen med han på Hogwarts og være en del av et univers fullt av magiske vesner!

 

Illustratør: Axel Rios (www.axelrios.com).