Ved Brim Hilts bortgang

Brim Hilt (1955-2018) Foto: Privat.

Forlegger og forfatter Brim Hilt er død, 62 år gammel.

Tirsdag ble det allment kjent at den norske forleggeren og forfatteren Brim Hilt har gått bort, nære 63 år gammel. Hilt ble sist uke funnet død i sitt hjem i Minca, Colombia. Politiet frykter og det er nå klare tegn som tyder på, at det ligger en kriminell handling bak dødsfallet. Mange sørger nå tapet av Hilt – mest kjent som Torstein.

Torstein Hilt var en ledestjerne for den kulturelle motkulturen tidlig på 70-tallet. Sammen med navn som Jón Sveinbjørn Jónsson, Lars Saabye Christensen, Niels Fredrik Dahl og Inger Elisabeth Hansen, startet han det kjente litteraturtidsskriftet «Dikt og datt», som senere gikk over i «Hundre blomster». Hilt tok initiativet til å starte Forfatterforlaget, senere startet han sammen med Bjørn Hansteen-Fossum forlaget Hilt&Hansteen og Bokklubben Energica. På Forfatterforlaget debuterte blant annet Ingvar Ambjørnsen, Elin Brodin og Gudmund Vindland. Hilt skrev selv romanen Snille snille Norge (1978), samt diktromanen Når nevene er knytta i hverandre (1976). Tidlig på 80-tallet var han formann i Norsk Litteraturkritikerlag.

Fra 2001 bodde Brim Hilt for det meste i utenlandet. Først i Buenos Aires og Argentina, men de siste åra i Colombia. Han holdt imidlertid kontakten med hjemlandet, og var både oversetter og rådgiver for forlegger Jan Mesicek i Forlaget Lille Måne. Det var for øvrig Hilt som fikk Mesicek inn i forlagsbransjen for snart 25 år siden. Siden da var de venner, og Mesicek hadde også en skrivestue i Buenos Aires under årene Hilt bodde der: – Vi er alle sjokkert og i dyp sorg over nyheten fra Colombia om at Brim Hilt ble drept i Minca i forrige uke. Brim Hilt har vært en av forlagets nærmeste medarbeidere siden oppstarten, både som rådgiver, konsulent og oversetter, sier forlagssjef i Lille Måne, Jan Mesicek.

Jan Mesicek forteller at Brim Hilts nærmeste nå er på vei til Colombia. Det har vært avholdt en liten, intim minnestund i forbindelse med at Hilt skulle ha fylt 63 år 18. juni, men på et senere tidspunkt vil det bli holdt en større minnemarkering.

Ingar Ambjørnsen var blant de første som i går uttrykte sin sorg: – Torstein har betydd enormt for min forfatterkarriere. Det var han som satsa på meg, sa Ambjørnsen til NRK. Kultromanen Den siste revejakta kom blant annet ut på Forfatterforlaget. 

I forordet til jubileumsutgava av Den siste revejakta som kom i 2013, tretti år etter førsteutgaven, skriver Ambjørnsen om det berømte omslaget som først var problematisk: – (Forfatter)Forlaget hadde lokaler nede i Grensen, og der var det vanlig at både forfattere og andre satt og drakk øl og diskuterte. Det var på en sånn samling min venn og kollega Gudmund Vindland fant løsningen. Med ett fór han opp, og styrtet ned trappene. Minutter seinere kom han pesende, og smelte ei pakke Eventyrblanding i bordet. Det var jo i grunnen ingenting å diskutere. Vi visste vi ville bli politianmeldt, men her satt vi rett og slett med omslaget på Den siste revejakta.

Alle visste at Forfatterforlaget var på vei mot stupet, men her så man mulighet til å få litt moro ut av havariet. Ambjørnsen skriver: – Da de ringte fra tobakksfabrikken, var jeg tilfeldigvis på kontoret. Torstein forklarte dem høflig at forlagets aktiva på det tidspunktet besto av fire refuserte manuskripter og en skrivemaskin. Manuell. De måtte bare stikke innom.

Fred over Brim Hilts minne.