Vaular snakker tekst

Bob Dylan fikk Nobelprisen, og viste med det at også sangtekster er litteratur. Nå kommer Lars Vaular til Litteraturhuset i Bergen for å snakke om rap og sanglyrikk. ,,

Bob Dylans nobelpris i litteratur skapte debatt i litterære kretser verden over. Men nobelkomiteen definerte altså også sangtekster som lyrikk, og 26. januar kommer en av våre fremste rappere til Litteraturhuset i hjembyen for å snakke om rap og sanglyrikk.

 

Hva er Lars Vaulars inngang til skrivingen? Hvordan blir en sang til? Hva er han opptatt av når han skriver personlige og ømme tekster i en sjanger som forbindes med det poserende og provoserende? I samtale med Fredrik Hagen forteller Vaular om skrivingen, og kanskje får vi svaret på om han er en poet eller en «song and dance man».

 

Nye møterekker

I morgen slipper Litteraturhuset i Bergen sitt vinterprogram, og i tillegg til de tradisjonelle arrangementseriene er det en del nytt å glede seg til, blant annet noen nye møterekker:

«Forstå Russland» er tittelen på en av dem. Universitetet i Bergens Martin Paulsen inviterer noen av Norges fremste kjennere av landet til samtale og debatt om hvordan det egentlig står til med vår store nabo i øst. Det skjer 24. januar, 21. februar og 28. mars

 

Jan H. Landro gir deg nær og fjern historie til lunsj.

Historisk lunsj og livet etter apokalypsen

Journalist og kritiker Jan H. Landro inviterer til lunsjsamtaler med aktuelle gjester om vår nære og ikke fullt så nære historie. Det skjer 25. januar, 21. februar og 21. mars, mens forfatter Håvard Syvertsen og tegneserieskaper Flu Hartberg 23. februar møtes og samtaler om hvordan vi ville taklet det om samfunnet slik vi kjenner det brøt sammen.

 

Den lange stillheten

Linda Boström Knausgård. Foto: Christina Ottosson Øygarden

9. februar kommer Linda Boström Knausgård for å snakke om den nye boken sin med Morgenbladets kulturredaktør Ane Farsethås. I Boström Knausgårds andre roman Velkommen til Amerika møter vi en familie på randen av en katastrofe. Romanen ble nominert til Augustprisen for årets svenske skjønnlitterære bok i høst kommer på norsk nå i januar.

 

Lyrikksalong

Lars Vaular er ikke den eneste som kommer og samtaler om lyrikk og sangtekster dette kvartalet. I bokhandelen Boksalongen blir det flere lyrikkkvelder i vinter og vår. Jan Erik Vold, Tone Hødnebø og Anemari Neple stiller til opplesninger og samtaler. Lyrikksalongen arrangeres  26. januar, 23. februar og 23. mars

 

Les også: Boström Knausgård møter Ullmann

 

Den som blir og den som går

Kyrre Andreassen. Foto: Eivind Mo Andreassen

Hvordan skape seg et nytt liv når man forlater eller blir forlatt? Monica Isakstuen (Vær snill med dyrene, vinner av Brageprisen) og Agnar Lirhus (Liten kokebok) møtes til samtale 15. februar.

21. mars møtes Jan Kristoffer Dale (Arbeidsnever) og Kyrre Andreassen (Forøvrig mener jeg at Karthago bør ødelegges) for å snakke om hva som skjer med vårt forhold til fysisk arbeid, ettersom stadig mer av arbeidslivet foregår stillesittende.

 

Faste poster

Mange av de faste postene på programmet fortsetter også i 2017. Trond-Viggo Torgersen gir deg Kroppen for voksne, Linda Eide og Gunnstein Akselberg snakker om språk i Ut med språket, mens det blir utvekslingsstudier, litteraturquiz og Lillelørdag for de minste også i vinter.

 

 

Du kan lese flere smakebiter fra programmet her