Varg Veum møter Fantomet i Bergen

– Dermed kan Fantomet levere en replikk om at han jo er vant til å ha en «Ulv» ved sin side, forteller redaktør Hege Høiby.

Egmont utgir i disse dager en softcoverbok av Fantomet, med en helt unik fortelling. I historien «Fantomets maske» legger Fantomet turen til Bergen, og her møter han ingen annen enn Varg Veum.

– At Varg Veum i det hele tatt opererer innenfor tegneserier, må trioen Arild Wærness (redaktør), Gunnar Staalesen (forfatter) og Mike Collins (tegner) få æren for, forteller Hege Høiby.

Staalesen, tegner Mike Collins og forfatter Arild Wærness

Trioen har nemlig stått for flere tegneserieutgivelser med privatdetektiven, først syv album (2004–2012) deretter fire julehefter (2013–16). Men hvordan Veum møter den eksotiske Fantomet er grunnet et lite tegneserieforlag i Irland.

– Det irske tegneserieforlaget ville lage tegneserie med Fantomet, og ønsket kontakt med britiske tegneserieskapere. Briten Mike Collins vendte tilbake til Varg Veum-universet og sine samarbeidspartnere Staalesen og Wærnes, og de skapte en historie om et noe uventet, men interessant «mestermøte» i Bergens gater.

Historien ble utgitt i bladet The Phantom Strikes i fjor. I den irske historien fremstår imidlertid ikke privatdetektiven som Varg Veum, derimot kaller han seg Wolf.

– Dermed kan Fantomet levere en replikk om at han jo er vant til å ha en «Ulv» ved sin side, sier Høiby.

Fantomet lever igjen!

Det er et halvt år siden Egmont så seg nødt til å gi opp å få distribuert og solgt det tradisjonsrike Fantomet-bladet. Men det var aldri meningen å gi helt slipp på Fantomet.

– For noen måneder siden var også jeg en tur i Bergen. Da traff jeg Arild Wærness, som luftet ideen om å utgi denne historien, «Masks of the Phantom», på norsk. Bladet Fantomet ble stoppet med siste nummer i 2018, men på Egmont hadde vi planer om i stedet å samle Fantomet-historier i en bokserie, siden det etter hvert er blitt enklere å få distribuert og solgt album og bøker enn de tradisjonelle bladene, forteller Høiby.

Ikke et naturlig samarbeid

– Fantomet kommer til Bergen for å hjelpe en norskættet landsmann fra Bengal. En utstilling med afrikanske masker i byen gir opptakt til en intrikat sak om korrupsjon og menneskehandel. En slik sak er det jo naturlig for både Fantomet og Varg Veum å rydde opp i, men, som man kan tenke seg, er det ikke like naturlig for dem å samarbeide om det…, forteller Høiby om «Fantomets maske»-historien.

Nå er første boken i salg. I tillegg til den norske Fantomet-historien, inneholder også boken flere historier, blant annet et par Team Fantomen-produserte historier, som har preget bladet siden 1970-årene.

– I bokserien vil vi vise bredden i Fantomet-universet og hente inn serier fra forskjellige kreatører og utgivere. Stammen i utvalget må nødvendigvis bli amerikanske avisserier og historiene lagd for bladutgivelse i Skandinavia, men vi er også ute etter små overraskelser, som «Masks of the Phantom», historier fra bladet til australske Frew og andre utenlandske utgivelser. Vi vil ha noe som kan gi leserne en uventet og spennende opplevelse, omtrent som Varg Veum og Fantomet opplevde det å treffe på hverandre i et bergensk smug, sier Høiby.