Uventet suksess for Solum

En liten samling essays har grepet norske boklesere denne sommeren og gått rett inn på bestselgerlistene.

En sommer med Montaigne ligger nå på andreplass på den norske bestselgerlisten og brisker seg med store titler som Sjarmen med tarmen og Klompe Lompe.

Boken innehar også førsteplassen på bestselgerlisten både hos Tanum og Norli. Nylig trykket Solum opp et tredje opplag av boken, og dermed er 17.000 eksemplarer sendt ut til butikkene siden boken ble lansert i juni.

 

Ny Solum – rekord

– Dette er det største opplaget Solum har trykket noensinne. Det vil si, vi har for eksempel utgivelser av Dostojevski som har solgt jevnt og trutt gjennom flere tiår, men vi har aldri trykket opp et enkeltopplag på mer enn  5000 eksemplarer av samme bok samtidig. Vi har heller aldri hatt en utgivelse så høyt på bestselgerlistene før, men dette viser jo at det er etterspørsel etter bøker med litt særpreg, forteller en glad salgs- og markedssjef i SolumBokvennen, Ann Helen Brendenhaug, til BOK365

En sommer med Montaigne består av førti korte tekster skrevet i kåseriform, og alle omhandler tankene til den franske filosofen Montaigne. Han levde i Frankrike under renessansen, er allemannseie i Frankrike og har blitt kalt essayets far. Tekstene er skrevet på en kortfattet måte, og er knyttet opp mot aktuelle livstemaer som for eksempel vennskap og døden. Tekstene ble opprinnelig fremført i fransk radio av bokens forfatter, Antoine Compagnon.

 

FORSIDE 2 En sommer med MontaigneStort engasjement

– Det var vår redaktør, Tore Holberg, som plukket opp denne boken. Han leste den og formidlet sin begeistring videre til resten av redaksjonen. Etter hvert som vi jobbet med prosjektet ble boken helt spesiell for flere av oss. Vi var spente på om vi ville nå ut med engasjementet vårt til resten av landet, Montaigne er jo ikke et like kjent navn her som i Frankrike. Det virker det som vi har lykkes med, beskriver Brendehaug.

Samme uke som boken ble lansert, i starten av juni, ga Fredrik Wandrup den terningkast 5 i en anmeldelse i Dagbladet. Den har senere blitt bredt anmeldt av flere aviser og to uker etter lanseringen gikk den inn på Norlis topp 10 liste. Der har den ligget siden.

– Hvorfor tror du denne boken har blitt så populær i Norge?

– Jeg tror det har noe med formatet å gjøre. Det er en liten og veldig iøyenfallende bok, og det er nok derfor mange butikker har valgt å ha den utstilt i nærheten av kassen. Det er en sånn bok folk bare tar med seg. Og så er det noe med de korte tekstene som fungerer veldig godt i vår digitale tid, det er en bok man kan plukke opp og legge fra seg, og kanskje får aller best utbytte av ved å ikke lese i en stor jafs. Temaene Montaigne berører er aktuelle og viktige og angår oss også i dag – det er noe folk har omfavnet.

En sommer med Montaigne er den første boken i det som skal bli en planlagt serie. Den neste utgivelsen kommer i mai til neste år og får tittelen En sommer med Proust.