Skriver om det som ikke ble

Hun debuterer med en samling fortellinger inspirert av hendelser som har berørt henne.

Debutant: Mari Tveita Stagrim

Debuterer med: Alle nyanser av sinne

Sjanger: Fortellinger

Forlag: Kolon Forlag

 

Bokens tre første setninger:

Han hugger øksa i døra, gang på gang. Små, mørke sprekker. Sjalusien har vokst, kilende, kvalmende.

 

Fortell kort om boken din:

Alle nyanser av sinne er syv fortellinger om alle de dagene som ikke ble sånn som man trodde de skulle bli. Når du står der med øksa i hånda og har slått i stykker en dør, når du har sneket deg inn på en pelsdyrfarm og ikke vet hvorfor, når du har ligget med tre av kameratene til nesten-kjæresten din, når noen forteller deg at Norge er et fucka sosialdemokratisk høl, og om byen der det står skrevet SUG DEG SELV med sprittusj på en dør.

 

Hvordan fikk du ideen til denne boken?

Fortellingene i boka er inspirert av hendelser som på ulik måte har berørt meg. Avisartikler, tv-programmer, Oslopolitiets twittermeldinger, mine egne tanker og opplevelser. Jeg starter gjerne et sted språklig, ofte er utgangspunktet en setning, og så jobber jeg frem en historie.

 

Hva var det første du gjorde da du ble antatt?

I vinter sendte jeg inn manuset, og det var vel da det ble antatt. Jeg husker at redaktøren min hadde ringt, sendt mail og sms, jeg var vel sikkert på jobb. Da jeg ringte han opp igjen sa han at han likte manuset og at det burde bli en bok. Jeg tror ikke jeg gjorde noe spesielt, jeg synes kanskje det er vanskelig å feire før jeg står med boka i hendene.

 

Hva tenker du om forlaget du debuterer på?

Kolon forlag gir ut knallgode bøker. Jeg er superglad for å få gi ut nettopp her, sammen med alle disse dyktige forfatterne. Wow.

 

Hva skal du bedrive sommeren med mens du venter på høsten og utgivelse?

Boka er ikke helt ferdig enda, så jeg håper egentlig på masse regn så jeg kan sitte inne og skrive ferdig boka. Akkurat nå sitter jeg på danskebåten, en minitur, veldig lite skrivevennlig. Ellers så skal jeg prøve å sørge for at Norli sine kunder får med seg gode bøker på ferie, og så en tur på hvalsafari i Andenes!

 

Hva har vært viktigst for din skriving?

Å jobbe med mikroforlaget A.K.R.O.N.Y.M. har vært viktig, særlig samarbeidet med Victoria Kielland. A.K.R.O.N.Y.M. er et skrivekollektiv der tekstene skrives av flere personer, vi bryter opp og legger til i samme tekst, noe som gir et nytt lag i tekstene. For meg har det endret måten jeg jobber og tenker tekst på.

 

Ditt norske forfatterforbilde og hvorfor?

Å holde seg til en er vanskelig, så jeg nevner tre: Eldrid Lunden, Kjersti Bronken Senderud og Kristine Næss. Hvorfor: Fordi de skriver så sinnsykt bra alle sammen, de har hver for seg en helt spesiell følsomhet i språket.

 

Hvor ser du deg selv som forfatter om 10 år?

Jeg håper jeg fortsatt eksperimenterer i ulike formater, med små og store prosjekter.

 

 

(Hovedfoto: Ingrid Pop)