«Utvandrerne» i ny filmutgave

Vilhelm Mobergs bindsterke utvandrerepos filmatiseres igjen, 44 år etter.

Det første bindet i Utvandrer-serien kom i 1949, det siste i 1959. Bøkene ble folkelesning i hele Norden, og også ikonisk filmatisert av Jan Troell i 1971. 

 

Jan Troell lagde to filmer den gangen, basert på alle de fire bøkene i serien. Max von Sydow og Liv Ullmann spilte hovedrollene som Karl-Oskar og Kristina fra ungdom til død i filmene, som også ble tv-serie.

Nå er det ifølge en rekke svenske medier duket for en ny film, denne gangen med historien sett fra Kristinas synsvinkel. Regien blir ved Daniel Espinosa.

 

Stadig aktuell

Planene ble avslørt under en pressekonferanse under filmfestivalen i Cannes, og Aftonbladet siterer Espinosa på følgende:

– Jan Troell er en av mesterne i filmhistorien, så jeg har ingen tanker om at jeg skal gjøre det bedre, bare så bra som mulig.

utvandrere3Espinosa sier også at Utvandrerne er en historie som bare må fortelles igjen og igjen fordi historien fremdeles er høyaktuell. – Ikke minst i disse tider med flyktninger som risikerer livet i Middelhavet.

 

Uklart når og hvem

Hvem som skal spille Karl-Oskar og Kristina i den nye filmatiseringen er ennå ikke klart. Det er heller ikke klart når prosjektet kommer i gang.

Det som synes klart er, ifølge Sveriges Radio, at den kommende filmen skal baseres på den første boken i serien, som avsluttes med utvandrernes ankomst til New York.

Vilhelm Moberg (1898 – 1973) regnes av mange som en av Sveriges største diktere. Han har ord på seg for å skildre svensk historie sett fra «vanlige» folks synsvinkel.

 

Du kan lese det svenske Litteraturmagazinets omtale av saken her.