Trekker bok etter trusler

Det svenske forlaget Brombergs trekker bok etter trusler fra kriminelle.

Det anerkjente svenske forlaget Brombergs har valgt å stoppe en bok som skulle kommet nå i våres. Dette skjer etter press fra kriminelle, melder Medierna i P1 (Sveriges Radio) og bransjemagasinet Svensk Bokhandel (SvB).

I Svensk Bokhandels årlige store vårkatalog Vårens böcker kunne man i år lese et debutantportrett med den svenske journalisten og fotografen Ann Törnkvist. Der står det å lese at hennes bok Följ fucking order: ett reportage om Södertäljemaffian, skulle utkomme på Brombergs forlag i mars i år. Så skjedde altså ikke. Nå viser det seg at Brombergs ikke bare har utsatt boken, men droppet hele utgivelsen.

 

Drept med førti skudd

Boken handler om det mafia-liknende Södertäljenettverket – blant annet om gjenglederen som i dag sitter fengslet på livstid for å ha stått bak flere mord.

Bokens handling ble i utgangspunktet presentert slik: «Sodertälje, 2009. En mann fra den kriminelle gjengen X-team blir skutt og drept på spilleklubben Oasen. Skuddene blir begynnelsen på en voldsspiral av hevn og mord som munner ut i en av de største politietterforskningene i svensk kriminalhistorie. Mannen som blir anholdt for mordet, frigis på grunn av mangel på bevis, og samme kveld løsnes det skudd i sentrale Södertälje. Hevnen blir besvart tre måneder senere når en av fotballklubben Assyriskas mest lovende spillere og broren hans blir drept med førti skudd. De som blir anklaget for mordet er alle koblet til det såkalte Södertälje-nettverket som ved utpressing, vold og trusler, sprer frykt i sine omgivelser.»

 

Ann Törnkvist.

 

Problemer med kapittel

Å spre frykt virker det som man har klart også i denne saken. Planlagt førsteopplag var 6000 eksemplarer, skriver Svensk Bokhandel. Men Följ fucking order: ett reportage om Södertäljemaffian, kom altså aldri ut hos Brombergs.

Ifølge journalist og forfatter Ann Törnkvist begynte problemene da hun før trykkstart fikk vite at den fengslede gjenglederen, som hun hadde intervjuet i forbindelse med boken, ikke satte særlig pris på deler av den:

– Kort sagt hadde han store problemer med et kapittel i boken. Han ville at det skulle fjernes, sier Törnkvist til Medierna i P1.

Ann Törnkvist bestemte seg da for å ta kontakt med ham og fortalte dette til Dorotea Bromberg, som besluttet at forlaget ikke lenger ville gi ut boken, ifølge Medierna i P1/SvB.

 

På æren løs

– Jeg konfererte med mine kollegaer og med styret, og 14. desember meddelte jeg at vi dropper utgivelse av sikkerhetsårsaker, sier Dorotea Bromberg til Medierna i P1.

Etter forhandlinger ble Ann Törnkvist enig med Dorotea Bromberg om att hun skulle få beholde et forskudd på 110 000 kroner. Hun fikk også tilbake rettighetene til manuset, som Bromberg hadde hatt enerett på i 18 måneder. Manuset er nå sendt til flere andre forlag.

«Jeg har ganske stor forståelse for at et lite forlag føler at de ikke kan beskytte seg mot eventuelle represalier, men jeg fikk aldri tid til å finne ut hvor alvorlig situasjonen var. Som jeg sa i innslaget handlet det mer eller mindre om et enkeltkapittel i boken, som gjenglederen syntes gikk på æren løs, skriver Ann Törnkvist i en e-post SvB.

 

Hovedbildet: Slik så annonsen i Vårens böcker 2017 ut (faksimile: SvB)