– Viktig å få boken ut før sommeren, sier Eirik Huseby Sæther om avgjørelsen bak å selvpublisere.
– Hovedårsaken til å gi ut selv, var for å rekke sommeren. Det å skrive en bok er en ensom prosess, men det å utgi den selv er også ensomt. Siden boken handler om ensomhet, styrker det skrivingen å føle seg helt alene om alt, sier Eirik Husby Sæther, som utkommer med to bøker i 2018.
Krimromanen Sett av den døde kommer på Cappelen Damm til høsten, mens Det vi skjuler utkommer på hans eget forlag, Solitude, allerede 20. april. Utgivelsesdatoen på sistnevnte er satt så Husby Sæther rekker å komme med en advarsel til den yngre generasjon før sommeren er over oss.
Fokus før sommeren
– Forlagsbransjen har ganske fastlagte systemer som tar tid. Denne romanen handler om kroppspress blant gutter og bruk av anabole steroider for å få den perfekte kroppen. Det er viktig for meg å sette fokus på dette nå før sommeren.
Husby Sæther sier at han i arbeidet som politi har sett en økende negativ utvikling i kroppsbildet til unge gutter. Dette vil han sette fokus på i romanen:
– Det er ganske mange gutter som prøver å ta snarveien til den umulige kroppen. De må vite at det ikke er en snarvei. De kommer til å gå seg vill og miste seg selv.
Bakgrunnen til det nyopprettede forlaget handler altså om tidsfristen Husby Sæther satt for seg selv: – Hadde det ikke vært for tidsfristen, ville den nok ha kommet ut på Cappelen Damm, forteller Husby Sæther.
Flere fordeler
– Fordelen ved å selvpublisere er det samme som det negative – du står helt alene og kan ikke lene deg på noen. Selv om du er på et stort forlag, bør forfattere ta «eierskap» til utgivelsen, altså det som skjer når manus er ferdig, sier Husby Sæther, og kaller selvpubliseringen på eget forlag for et enkelttilfelle.
Men det betyr ikke at han legger ned forlagsdriften med det første:
– Jeg har foreløpig ikke tenkt å gi ut andre bøker på Solitude forlag. Men jeg har fått tilbake rettighetene til Lobotomisten og Heksedoktoren, og skal redigere og slå sammen disse bøkene til en ny samlet bok. Den vil komme ut på eget forlag. Kanskje kan dette bli en måte å forvalte en backlist på?
Flere vil følge
– Jeg er en av de som er først ute, altså en etablert forfatter fra et av de store forlagene, som gir ut på egen hånd. Men jeg tror vi i framtiden kommer til å se mer av dette, og at forfattere kommer til å velge begge deler, sier Husby Sæther.
Han hevder at noen romaner ikke trenger et forlag i ryggen:
– Noen romaner kan fungere godt alene, og liksom være mer upolerte og rå, mens andre må lene seg på et forlag. Det vi skjuler er en roman som jeg vil være helt alene om.
Husby Sæther har ingen planer om å utgi andre forfattere på sitt forlag, men kommer gjerne med råd til andre forfattere:
– Jeg ville uansett ikke ha utgitt andre forfattere, da ville jeg rådet dem til å gjøre som meg – start ditt eget.
Basert på en virkelig historie
– Utgangspunktet for romanen er en straffesak jeg opplevde som politi. Flere jenter anmeldte voldtekter knyttet til et utested i Oslo, hvor ofrene var blitt dopet ned med GHB på byen. Mistenkte lot som at han skulle ta vare på offeret, og tok med seg offeret hjem til seg selv hvor voldtektene skal ha funnet sted. Det skal ha vært flere mistenkte som var i samme miljø, et miljø som brukte anabole steroider.
Husby Sæther hevder at romanen plasserer seg i en ny sjanger, som han kaller «kriminologisk roman», målet er å vise mennesket bak de straffbare handlingene.
– Sakene ble henlagt, men jeg tror på ofrene. Romanen dikter fritt rundt hva som skal til for å gjøre dette, sier Huseby Sæther – og påpeker at ingen detaljer er tatt fra straffesaken, kun situasjonen.
– Romanen følger tre gutter fra de er 16 år og går inn på et helsestudio for første gang, til de blir 23 år og er størst på byen. Romanen forsøker å forstå hvordan man blir en person som doper ned en jente og voldtar henne. Hvordan flere kan gjøre dette i fellesskap. Boken handler også om kroppspress blant unge menn og hvor langt en del er villig til å gå for å få den perfekte kroppen.
(Hovedfoto: Julie Pike)