Noveller i farta

Short Editions novelle-automat (Foto: Short Edition)

Hva med en maskin som skriver ut gratis noveller? Med Short Edtions automat har dette blitt en virkelighet.

En høy maskin i svart og oransje, med en opplyst glass-skjerm på toppen. Denne merkelige tingen er en automat som skriver ut korte noveller, helt gratis, ved kun et tastetrykk. Du kan velge om du vil at novellen skal ta ett, to eller fem minutter å lese.

Automatene har gjort stor suksess i Frankrike, og nå begynner USA å få øynene opp for nyvinningen.

Historier – ikke kaffebønner

Målet er å tilpasse litteratur til den moderne verden ved å kombinere korte fortellinger med teknologi, sier selskapet bak automaten, franske Short Edition.

Selskapet ble etablert i 2011, og siden den tid har over 19 millioner noveller blitt skrevet ut og mer enn 230.000 mennesker abonnerer på på nettløsningen, hvor du kan lese novellene online.

Det er dessuten miljøvennlig å lese disse fortellingene. Alle historiene blir skrevet ut på miljøvennlig papir, fri for farlige kjemikalier og blekk.

Short Edition forteller at ideen til automaten kom ved en tilfeldighet:

– Opphavsmannen til automaten stod en dag og betraktet kaffemaskinen på jobb. Da slo en tanke han; hva med å skape noe lignende, men med historier i stedet for kaffebønner. Litteratur burde jo finnes tilgjengelig overalt og alltid, sier Loïc Giraut, som er ansatt hos Short Edition.

9.000 forfattere

Nettverket bak automatene er like genialt og enkelt som automaten selv. Hver maskin er koblet opp mot et mobilt nettverk, og hovedkontoret kan dermed enkelt styre innholdet i hver automat.

Forfatterne som står bak de mer enn 100.000 historiene automatene disponerer har Short Editions funnet gjennom et internettforum de selv etablerte. Selskapet har mer enn 9.000 forfattere i stallen, men hvem som helst kan melde seg opp som forfatter på Short Edtions nettside. Forfatterne mottar royalties hver gang novellen deres blir skrevet ut.

Med Coppola som medhjelper

I skrivende stund finnes det rundt 150 automater over hele verden, de aller fleste i Frankrike. Men Short Edition har planer om å bringe automaten ut i verden, og etterhvert også oversette novellene til andre språk.

Francis Ford Coppola (Foto: Wikimedia Commons)

Nå har USA begynt å få øynene for den geniale maskinen, og den første automaten som ble oppført i statene var på Francis Ford Coppolas café i San Fransisco. I følge Short Edition forelsket Coppola seg fullstendig i automaten da han først hørte om den:

– Han hoppet øyeblikket på et fly til Paris for å sikre at han ville være den første til å tilby gratis kunst i USA, da på sin café, Zoetrope, i San Fransisco, skriver selskapet på sin nettside.

I dag har Coppola tre av Short Editons automater i sin café, og han skulle gjerne sett at andre gjorde som ham:

Denne spennende automaten gir muligheten til å kombinere teknologisk innovasjon med klassiske manuskripter. Jeg skulle gjerne likt å se at San Fransisco-by setter opp disse automatene overalt, så man kan få et gratis kunstnerisk inntrykk når man venter på bussen, spiser lunsj eller står i kø, skriver Coppola på Short Edtions nettsider.

Coppola har også investert i Short Editions internasjonale ekspansjon. Så gjenstår det å se om noen i Norge får øynene opp for denne fantastiske automaten.