“Ny” Tolkien-bok i 2018

«The Fall of Gondolin» er en "ny" fortelling fra Midgard – med Tolkiens sønn som redaktør.

Tilhengere av J.R.R Tolkiens verker har nok aldri hatt noen forhåpninger om nye fortellinger fra fantasy-forfatteren, som forlot denne verden i 1973. Dermed er det nok flere som blir overrasket over at de etter sommeren kan glede seg med en ny fortelling fra Midgard, eller Middle-earth.

The Fall of Gondolin er fortellingen om en vakker, mystisk by som ble knust av mørke krefter i det første tideverv. I følge The Guardian skal Ringenes herre-forfatteren kalt fortellingen «den første historien» om Midgard, og han skal ha skrevet fortellingen rett etter deltakelsen i slaget ved Somme under første verdenskrig.

Boken utkommer på engelsk allerede i august.

Den andre «nye»

Tolkiens sønn, Christopher Tolkien, har fungert som redaktør, og boken er illustrert av Alan Lee – som også stod bak illustrasjonene i Hobbiten og Ringenes herre-trilogien.

Boken er det andre «nye» Tolkien-verket som har blitt utgitt de siste årene. I fjor utkom Beren og Lúthien.

Christopher Tolkien, som nå er 93 år, uttalte ved utgivelsen av Beren og Lúthien at dette ville bli hans siste bok som redaktør for farens upubliserte verker. Dermed kom nyheten om utgivelsen av The Fall of Gondolin som en stor overraskelse.

Krigsskildring etter krigen

– Dette er Tolkiens største og beste krigsskildring utenom Ringenes Herre, sier John Garth, forfatter av Tolkien and the Great War.

Han forteller at historien ble skrevet av Tolkien under rekonvalesensen etter slaget ved somme i 1917. Dette skal være den første fortellingen han skrev om Midgards legender, og Tolkien skal ettersigende ha skrevet fortellingen på baksiden av et noteark.

– Det er en fortelling om en søken og en motvillig helt som blir en ekte helt – det er en mal for alt Tolkien skrev i ettertid. Dette er virkelig Tolkien som varmer opp til sine senere verker, sier Garth.

Fortellingen om Gondolin har tidligere vært utgitt i ufullstendige versjoner, alle publisert etter Tolkiens død – som i boken The Book of Lost Tales Part Two.

Byen som forsvant

I følge forlaget HarperCollins følger boken den onde Morgoth og hans kamp mot sjøguden Ulmo. Morgoth følger sin plan om å knuse den skjulte byen Gondolin, mens Ulmo støtter Noldorene, alvene som bor i byen.

Historien følger også én av Noldorene, Tuor, og hans forsøk på å finne Gondolin. På reisen til byen opplever han det HarperCollins beskriver som «et av de mest dramatiske øyeblikk i Midgard», nemlig når sjøguden Ulmo stiger ut av havet under en mektig storm.

Når Tuor ankommer Gondolin blir han en viktig mann og faren til Eärendel – en viktig karakter i Silmarillion. Men når Morgoth angriper og knuser byen må Tuor og familien hans flykte – mens byen slukes av flammer.

 

(Hovedfoto: Utsnitt fra «Fall of Gondolin», HaperCollins)