Boksalget i den svenske dagligvarehandelen er ned 16 prosent siden 2016. Bransjefolk er urolige.
Det har vært noen tøffe år for boksalget i svensk dagligvarehandel. I fjor var omsetningen ned 11,2 prosent. De to siste årene er nedgangen på 16 prosent – tilsvarende 50 millioner SEK. Den akselererende nedgangen skaper utbredt uro både blant forlagene og grossistene til dagligvarehandelen, melder SvB.se.
Slutter med boksalg?
– Man bør være urolig. Dette er jo en salgsnedgang etter en salgsnedgang. Fortsetter det slik, er det stor risiko for at enkelte dagligvarekjeder overveier om det i det hele tatt er verdt å selge bøker på sikt, sier Fredrik Axegård, adm. dir. i Pocketgrossisten til SvB.se.
Det er et syn mange deler:
– Vi må være så mange steder som mulig med bøkene våre. Når en kunde har lyst til å kjøpe en bok, bør den være umiddelbart tilgjengelig. Så dette er selvsagt urovekkende, sier salgssjef Anders Toll hos Norstedts.
Ikke hentet seg inn
Det er gått fire år side grossistkrisen i vårt naboland, da Pocketstället gikk konkurs, Pocketgrossisten fikk inn nye eiere og boksalget forsvant fra 800 svenske matbutikker. Etter dette har aldri bokomsetningen hentet seg inn igjen.
Bonnierförlagen, den største enkeltaktøren blant forlagene i dagligvarehandelen, økte ifølge SvB med 5 prosent i fjor. Dermed er fallet enda mer dramatisk for de øvrige forlagsaktørene.
Bokbransjestatistikken inkluderer tall fra Axfood, Bergendahls, Coop og ICAs sentralt eide butikker.