Unge står for veksten på Lillehammer

BLÅ SKYER OVER FESTIVALEN: 17.000 barn og unge fikk oppleve arrangementer på Lillehammer og teltet var en viktig scene for dem. (Alle foto: Vidar Kvalshaug)

Senere i dag får festivalen besøkstallene, men allerede nå er Pegasus-programmet den definitive vinneren: Økte fra 50 til 90 arrangementer.

– En spesielt intensiv uke, hele gjengen er slitne nå, sier festivalsjef Marit Borkenhagen fra utsiden av en sårt tiltrengt stillevognplass mellom Lillehammer og Oslo et sted. Senere i dag får hun tall for antall besøkende og anslag over det økonomiske, men en suksess var godt planlagt på forhånd:

DAG ÉN: Marit Borkenhagen får tak i det nye nummeret av Bok og Samfunn.

– Veksten i år kom i Pegasus-programmet. Barn og unge, skoler og barnehager har stått i kø. Dette er en tillitserklæring, skolene har erfaring med oss.  Med frafall i lesing  blant unge, er dette vår viktigste jobb nå, også med tanke på vår rekruttering. Har de gode opplevelser her som barn, er sjansen er større for at de skal komme tilbake som voksne, sier Marit Borkenhagen i Norsk Litteraturfestival på Lillehammer.

Nesten doblet

Pegasus-programmet økte fra ca 50 til 90 arrangementer før årets festival blåste i gang og festivalen har hatt en halv stilling ekstra til å håndtere merarbeidet.

TIL FRANKFURT: Bokbussen i Oppland skal til Frankfurt og bestyres av f.v. Jens Erik Kjelstad, Silje Grøtan Torp, Trygve Ramnefjell og fylkesbibliotekets leder Tone Nyseter

– Vi hadde tre nye scener for å få til og tyvstartet festivalen mandagen. Vi bygget for 13.000 påmeldinger, men fikk 17.000 påmeldinger. Per nå er dette for stort for oss, men nå må vi skaffe finansiering på varig basis fra neste år. Må også opprettholde kvaliteten som gjør at vi har fått elevenes tillit i utgangspunktet. Sparebankstiftelsen ga støtte på ca én million kroner. Bokåret 2019 støtet også i år. Da er vi halvveis i mål for i år og de to neste årene, men styret sier vi må gjøre dette og vil bruke egenkapital på dette.

 

FEMTI ÅR: Erlend Loe (t.h.) ble voksen og feiret på fredagen i festivalen, her i samtale med Pelikanens Eirik Bø.

– Hvordan slår dette ut for forfatterne?

–  Noen forfattere har fått mer å gjøre når de er på festival, i tillegg til at vi hyret på flere enn vanlig i år. Opplegget har vært fleksibelt, og vi vil gjerne ha det slik at kan vi kjøre ekstra forestilllinger.

QUIZ_POKALEN. Laget 160741 vant den store quizen, uten Dag Solstad i år, men med f.v. Kåre Bulie, Kari Marstein, Cathrine Sandnes og Knut Nærum.

 

 

 

 

Skilles ikke ut

– Kan Pegasus rive seg løs fra resten av programmet og bli egen festival?

– Hvis vi ønsket det, kunne vi gjort for lenge siden. For meg er det viktig at de unge er integrert som en del del av festivalen. Vi har også hatt Komma i år, en visningsarena for litteraturproduksjoner, for Den kulturelle skolesekken, litteraturhus, bibliotek og så videre. Der har folk kunnet se ulike produksjoner og bestille dem til sine egne festivaler. Folk som har besøkt Komma, har også gått på andre arrangementer i festivalen. Jeg vil vi skal være så sammenbakte som mulig.

KRAFTPRESTASJONEN: forfatter Jonny Halberg leste Marcel Prousts «På sporet av den tapte tid» fra morgen til kveld under hele festivalen. Han kom gjennom 1206 av verkets 3471 sider.

– Personlige høydepunkter i programmet?

– Opplesningen i Teltet med Eirik Havenes med tre poeter, Laura Vazquez, Mette Moestrup og Mona Høvring, ble spesielt fin. Jeg må også nevne da Per Petterson var med på å diskutere Ut og stjæle hester 16 år etter, med Tone Selboe, Hans Petter Moland og et svært panel. Det fungerte fint.

– Er du på vei på ferie nå?

– Nei, nå skal det skrives søknad Kulturrådet om støttet til festivalen 2020. Fristen 4. juni. Men nå blir det normale arbeidsdager og litt fleksibelt inn mot sommerferien. Det ser alle frem til, sier Marit Borkenhagen.

BOKHANDEL: Cornelius Jakhelln solgte sin nye bok fra bagasjelokket av sin jaguar.