Kjersti Bronken Senderud

Om balanse og tap av balanse.

Diktene til ukens forfatter berører livets grunnleggende prinsipper, der det lille påvirker det store og det store det lille, og alt står i en gjensidig avhengighet til hverandre.

 

Forfatter: Kjersti Bronken Senderud

 

Aktuell med: Fall- og lytteøvelser. Forlaget Oktober.

En kan kanskje si det er en undersøkelse av forskjellige grensetilstander, hvor balanse og tap av balanse utfordres på forskjellige måter.

Poesi er for meg et språkarbeid som jobber med forskyvninger, sporing av sammenhenger som kan overraske og rykke oss ut av automatiserte mønstre.

 

Hvorfor skrev du akkurat denne boken?

Fordi den måtte skrives.

 

 Tre favoritter:senderud. fall- og lytteøvelser (hft)

Gunnar Björlings dikt. For måten han tøyer språket, tiden og sinnet på.

 

Mirkka Rekola: En gynnsam plats för hjärtat (gjendiktet av Henrika Ringbom), for mange av de samme kvalitetene som hos Björling, men i tillegg hvordan hun kan skrive med utgangspunkt i noe som fremstår gjenkjennelig og konkret, men som hun omskaper til noe vi aldri før har sett. Det er diktning som viser virkeligheter og konfronterer blikket som tror seg fortrolig med hva det ser.

 

Marguerite Duras: Sommarregn. For hvordan hun kan vende ren smerte til skjønnhet, og for hennes utrettelige boring i lidenskapen og sinnets mørke.

 

Uslipt diamant:

Victoria Kielland

 

Sist leste bok:

Jeg leser alltid i flere bøker samtidig, men jeg kan nevne: Kazuo Ohno´s world from without and within, ei bok om av de to grunnleggerne av den japanske danseformen Butoh, inspirerende lesning om en original, følsom og stor kunstner og En färd i det indre av landet, av den japanske haikupoeten Basho (1644-1694).

 

Hvordan jobber du?

senderud, k. b. 2004 [Finn Ståle Felberg]
Foto: Finn Ståle Felberg
Jeg trenger åpne dager og stillhet når jeg nyskriver, gå lange turer og nærmest lytte meg inn i teksten, en dobbel bevegelse med å rette oppmerksomheten utover og innover. Jeg jobber gjentatte runder med hvert dikt, det kan bety å jobbe med linjeskift, mellomrom og strykninger, endre på enkeltord, skrive til eller omskrive, og slik går dagene.

 

Hvilken litterær skikkelse ville du helst hatt stevnemøte med?

Jeg forholder meg ikke til litteratur på den måten.

 

Facebook og sosiale medier – fest eller kolera?

Bruker ingen slike nettsteder.

 

Hvem blir neste norske nobelprisvinner i litteratur

Jeg liker ikke å måle forfatterskap opp mot hvilke priser de fortjener, men jeg kan benytte anledningen til å trekke frem Eldrid Lundens forfatterskap, som både er rikt, følsomt og skarpt. Tidløst, allikevel med politisk brodd – en helt egen stemme.

 

Et jordbærsted utenom det vanlige på nettet:

ubuweb og veganmisjonen

 

På bar med Knausgård eller middag med Dag Solstad?

Kan jeg heller få foreslå Øyvind Ellenes? Vi jobber mye sammen, men går alt for lite på bar.