Eystein Hanssen, en av intiativtakerne til den nye forfatterforeningen Norske forfattere, stiller seg undrende til uttalelsene lederen av Den norske Forfatterforening kommer med i Klassekampen i dag.
I artikkelen der sier DnF-leder Heidi Marie Kriznik at debatten om den nye forfatterforeningen fører til økt splittelse blant forfatterne. Hun får støtte fra Kristine Næss, som er leder i Det litterære råd, altså rådet som vurderer om bøker har «høy litterær verdi» eller ikke. For å slippe inn i Den norske Forfatterforening skal en forfatter ha skrevet minst to skjønnlitterære bøker, hvorav minst én av høy litterær verdi.
– Jeg synes det er underlig at en fagforening mener det er splittende at det startes en ny, sier Eystein Hanssen til BOK365.
Ikke kollegialt
Det var midt i desember en rekke forfattere utenfor Den norske Forfatterforening i et opprop lanserte planene om en ny forfatterforening. I «Norske forfattere», skal alle forfattere være velkomne. Slik er det som kjent altså ikke i DnF, der Det litterære råd vurderer søkerne.
Les også: Solidaritet viktigst
På den lukkede facebooksiden til Norske forfattere, kalt Forfatterinitiativet, skriver Hanssen om DnF-leder Krizniks uttalelser til Klassekampen:
«Jeg synes denne formuleringen i artikkelen er interessant: «… det ligger i foreningens identitet at den er til for forfattere med reelle forfatterskap av en viss kvalitet.» Det kan neppe forstås på annen måte enn at forfattere som ikke er medlem / ikke kommer inn i DnF ikke har «reelle forfatterskap av en viss kvalitet». Det er ikke en kollegial måte å omtale skrivende kolleger på.»
Formell stiftelse til våren
Eystein Hanssen sier til BOK365 at i land vi ofte sammenligner oss med er forfatterforeningene åpne for alle forfattere. – I Sverige droppet de laugstanken for ti år siden. I Danmark og Storbritannia er det også åpne foreninger. I Storbritannia kan du melde deg inn i British Society of Authors på nettsiden deres. Det er litt interessant at nobelprisvinneren i litteratur fra i høst, Kazuo Ishiguro, er medlem av den forfatterforeningen hvor man kan melde seg inn på nett, sier Hanssen.
Debatten raser altså videre frem mot stiftelsesmøtet i Oslo 13. januar. Da skal først et interimsstyre etableres før det blir formell stiftelse av foreningen Norske forfattere, noe som trolig skjer i april/mai.