Umåtelig stolte

– Vi opplever at vi er i ferd med å drive frem sterke nye forfattergenerasjoner, sa Kari Spjeldnæs da Aschehoug i dag presenterte sin bokhøst.

UMÅTELIG STOLTE FORLAGSSJEFER: Kari Spjeldnæs, Trygve Åslund, Sverre Henmo og Jan Swenson.

– Det er helt reelt at den bokhøsten vi presenterer nå er den mest unike og enestående hittil, sa Spjeldnæs til BOK365, da hun ble bedt om å sammenligne årets bokhøst med tidligere år.

Selv om Aschehoug allerede har gitt ut flere bøker, hvorav mange har inntatt plassene på bestselgerlistene, var det først i dag Aschehoug markerte sin start på bokhøsten med presselansering og påfølgende hagefest senere i kveld.

– Vi presenterer en liste som nok en gang bugner av spennende titler. I år som foregående år er vi svært stolte over å holde svært høy kvalitet, sa konsernsjef Mads Nygaard.

Storselgere

– Høstlisten utmerker seg med romaner som bryr seg om sin samtid. Aschehoug har mange storselgere på listen, Lindell og Gaarder er sterke eksempler på dette, sa Spjeldnæs, og trakk også frem bøkene til Lars Petter Sveen, Ole Asbjørn Ness og Simon Stranger.

Sistnevnte kan allerede kalles «storselger»: Leksikon om lys og mørke dunket rett inn på bestselgerlistene knappe dager etter lanseringen tidligere i august.

– Romanen handler om Henry Rinnans «bandekloster», om hvordan et monster hviler inni hver og en av oss.

– Det har vært en grusom historie å jobbe med, sa Stranger.

Forlagssjef for skjønnlitteratur Trygve Åslund trakk også frem Geir Gulliksens Se på oss nå, som en av høstens høydepunkter:

– Åpningen er noe av det morsomste jeg har lest i norsk romanhistorie de siste årene, sa han.

Være redd på ekte

– Vi i Aschehoug har Norges beste krimforfattere, og at Unni Lindell kommer med ny bok denne høsten er en stor begivenhet for oss, sa Kari Spjeldnæs.

– Jeg har alltid hatet å sove i telt, fordi det er veldig tynne vegger og man kan bare hugge rett igjennom, sa Lindell, som har en telttur som en sentraltelement i sin nye krim, Dronen.

– Hvis man skal formidle noe i krim så må det være ekte, jeg er redd på ekte, fortsatte Lindell.

– Det er også veldig spennende med de krimforfatterne som vil gjøre noe nytt, som Kurt Aust har gjort med boken Udyr med kona Kin Wessel. Og så må jeg trekke frem debutanten Lasse Gallefoss, som har skrevet en bemerkeleseverdig gjennomarbeidet bok med et historisk bakteppe, Krigernes fred, sa Spjeldnæs.

Å bygge opp forfatterskap

– Vi er så stolte over å få frem unge forfattere, sa Spjeldnæs til BOK365, og la til:

– Tidligere har vi fått frem Maja Lunde og Helga Flatland, og nå er det Stranger, Peers og Skretting. Det å bygge opp forfattere til å nå ut til mange lesere er det viktigste og mest spennende vi som forleggere gjør – og det gjør vi også nå i høst.

NY FORFATTERSTEMME: Sumaya Jirde Ali er aktuell med «Melanin hvitere enn blekemiddel». (Foto: Mona Ek)

«Umåtelig stolt» ble mer enn én gang brukt av Spjeldnæs for å beskrive bokhøsten under presselanseringen, og ovenfor BOK365 hevder hun at dette ikke er tomme ord:

– Når jeg sier at vi er umåtelig stolt så er det mer enn en talemåte. Vi opplever at vi sammen med forfatterne er i ferd med å drive frem sterke nye forfattergenerasjoner, både innenfor barnebøker og voksenlitteratur.

Spjeldnæs mener derfor at debutantene er spesielt viktige på årets liste:

– Sumaya Jirde Ali og Marie Kjos Fonn er eksempler på nye forfattere som klarer å gi veldig krevende opplevelser en litterær behandling. Slik for eksempel Ali gjør i Melanin hvitere enn blekemiddel, der hun med sin bakgrunn klarer å gi politisk sprengstoff så tydelig poetisk språk lover godt for fremtiden.

Veteraner og debutanter

– Vi er så stolt av barneboklista, som har så mange nye forfatterstemmer, sa Spjeldnæs, og trakk blant annet frem Bobbie Peers nyeste bok om William Wenton, Apokalypsegeneratoren, som noe de yngre leserne kan glede seg til denne høsten.

En av de nye forfatterstemmene er Hasse Hopes Compis, som forlagssjef for barn- og ungdom Sverre Henmo kalte en «smart og morsom bok». Gudring Skrettting er ingen ny stemme, men hun er aktuell med ny bok om Anton, og i Anton den store handler det denne gangen om det å bli rik.

Blant oversatte forfattere ble særlig David Walliams forfatterskap trukket frem. Han var den mest solgte forfatteren i England i fjor, uansett sjanger, og denne høsten kommer han med ny bok på norsk, Midnattsgjengen.

Fotball, krig og hetetokt

På sakprosalisten er det de lange linjene som står i sentrum. Ole Kristian Grimnes kommer med et nytt standardverk om Norge under krigen, Norge under andre verdenskrig, og Hilde Hagerup har skrevet biografi om Anne Karin Elstad.

Forlagssjef for dokumentar Jan Swenson trakk særlig frem biografien til Nils Arne Eggen:

– Boken handler om hans fotballkarriere, men samtidig kommer vi også tett på privatpersonen Nils Arne.

Populærvitenskap befinner seg også på Aschehoug høstliste, hvor blant annet Jørgen Gravning er aktuell med Ditt fantastiske hjerte, og Wenche Mühleisen skriver om overgangsalderen i Hetetokt.