Får Bjørg Vik-prisen

Foto: Helene J. Spanthus

Bjørg Vik-prisen 2018 tildeles Lars Saabye Christensen.

Saabye Christensen får prisen for sine noveller.

Prisen er på kr 30.000,- samt en gave fra Porsgrund Porselænsfabrik.
Pengebeløpet gis fra Sparebanken Sørs gavefond.

Prisen deles ut under Porsgrunn Litteraturfestival Bjørg Vik-dagene i kulturhuset Ælvespeilet i Porsgrunn lørdag 22. september klokka 13.

«Prisen gis til en norsk forfatter som gjennom enkeltverk eller forfatterskap viser originalitet, litterær kvalitet og nytenkning gjennom sin kortprosa, noveller eller lyrikk», heter det i prisens statutter.

Les også: Ny pris til Rishøi

Juryens begrunnelse
«Prisvinneren er en etablert romanforfatter – og en like etablert lyriker. Med årets pris vil juryen løfte fram novellisten Lars Saabye Christensen. Om novellene utgjør en liten del av det samla forfatterskapet, så vil juryen hevde at det er her vi finner basisen, selve grunnmuren under byggverket. Novellene gir stoffet en fortettet form, fokuset er skarpere. Det er i novellene fantasien får armslag, det er her det burleske slipper til, hele tida med mørke understrømmer som balanserer det hele. Det typiske persongalleriet, de klossete, litt mislykkede, fulle av selvironi, er enda mer tilstede i novellene. Forfatteren bekrefter den gamle sannhet: Det er i det korte formatet en prosaist viser sin storhet.»

Juryen har bestått av Ingrid Elisabeth Kåss, Erik Jensen, Lene Lauritzen, Frode Halvorsen, Astrid Borchgrevink Lund og Per Erik Buchanan Andersen.

Tidligere vinnere av Bjørg Vik-prisen:

2015 – Ingvild H. Rishøi
2016 – Eldrid Lunden
2017 – Frode Grytten
2018 – Lars Saabye Christensen

 

Bjørg Vik som har gitt navn til prisen, døde i januar i år. Her kan du lese Anders Hegers minneord over forfatteren.