Ulver i mosen

– Dette er et dypdykk i en bitter, helnorsk konflikt som ikke akkurat har vært preget av selvrefleksjon, kompromisser, selvironi og humor, forteller Lars Lenth om "Menn som hater ulver", som utkommer denne uken. Se hvilke andre bøker som kommer denne uken.

–  For meg er ulvekonflikten i Østerdalen den perfekte settingen for en svart komedie. Ulvehatere mot ulveelskere er det nærmeste vi kommer krig i Norge, og hele gjengen er væpnet til tennene. Det er veldig sterke følelser i sving, og begge sider slåss for noe de selv mener er helt avgjørende for vår egen og kommende generasjoner framtid, sier Lars Lenth. 

 

Lars Lenth følger denne våren opp suksessen fra Brødrene Vega med en like komisk og rystende bok om menneskenaturen. Ulvedebatten som har rast i Norge den siste tiden står som kjernen til Lars Lenths nyeste roman. I Menn som hater ulver (Kagge) blir en kvinne funnet drept av en ulveflokk i Østerdalen. Endelig får ulvehaterne vann på mølla: et menneske er drept av ulv, for første gang på 216 år.

Foreldrene mine bodde tjue år på Koppang, midt i ulveland, så jeg har fulgt galskapen tett i mange år og alltid tenkt at dette er perfekt materiale for en bok.

Men var drapet virkelig ulvers verk? Det nekter ulveforskerne å akseptere, men møter en håpløs kamp mot ulvehaterne. Eremitten Rino Gulliksen tilbyr forskerne en hjelpende hånd, noe advokaten Leo Vangen får nyss i og reiser til Elverum for å forhindre et blodbad.

Jeg prøver etter beste evne å se begge sider av saken, tuller like mye med dogmatiske ulveforskere og fanatiske naturvernere som med den ulvehatende delen av lokalbefolkningen.

Ulvekonflikten danner bakteppet til historien, og jeg henter mye inspirasjon fra den, men til syvende og sist handler det jo om mennesker, om hvor skjøre og selvopptatte vi er, om moralske valg og hvorfor vi gjør som vi gjør. Det aller fineste med å være skjønnlitterær forfatter er jo at jeg slipper å forholde meg til fakta. Jeg tar utgangspunkt i reelle hendelser, karakterer og problemstillinger, og så skrur jeg volumet opp til elleve, kanskje til og med tolv.

 

Mørk historie

Hos vår nabo i sør, har danske Jussi-Adler Olsen allerede utkommet med sin nyeste krim og til våren er den å finne i norske bokhandlere. Selfies (Aschehoug) følger Rose Knudsen, som har sunket ned i en depressiv tilstand, som trekker tråder inn i en mørk fortid. Samtidig har en gal bilist innledet en jakt på unge kvinner, og så blir en eldre kvinne funnet myrdet. Avdeling Q må nå pusle bitene sammen. Er det en sammenheng mellom forbrytelsene?

Mørk fortid byr også Ola Karlsen på. Han har tatt et dyptdykk ned i den okkupasjonshistorien, og hentet frem de mørke kapitlene. Ola Karlsen presenterer i Profitørene ukjente historier om nordmenn som tjente millioner på sitt samarbeid med okkupasjonsmakten. Vi får innblikk i tidligere ukjente historier om norske krigsprofitører. Vi får blant annet stifte bekjentskap med økonomisjefen i Milorg, Alf Møller, som solgte utstyr til Wehrmacht og brødrene Ole og Haakon Sverre som beygde flyplass for nazistene.

 

Les også: De norske profitørene –  Saklig onsdag: Ola Karlsen

 

 

Under kan du se hvilke bøker som utkommer i uke 8.

 

Bøker som kommer – uke 8

 

Skjønnlitteratur

Lars Lenth: Menn som hater ulver (Kagge)

Pål Gerhard Olsen: Si bare ett ord (Gyldendal)

Ragnhild Kolden: Det gode vi ikkje gjer (Samlaget)

Kristin Sørsdal: Mare (Samlaget)

Peter Strassegger: Slutten på flagget vårt (Cappelen Damm)

Stein Mehren: Her har du mitt liv (utvalgte essays) (Aschehoug)

 

Krim

Deon Meyer: Ikaros (Tiden)

Peter May: Svarthuset (Front/Goliat)

Claire Douglas: Ung kvinne forsvunnet (Gyldendal)

Jussi Adler-Olsen: Selfies (Aschehoug)

 

Barn og ungdom

Elin Lindell / Sassa Buregren: Feminisme pågår! (Omnipax)

Alice Oseman: Jeg håper noen kan høre meg (Mangschou)

Anne B. Ragde: Eselet og selskapshunden (Æsops fabler 10)  (Kagge)

Arne Svingen: Verdens farligste gjeng 3: På dypt vann (Cappelen Damm)

Jacob Grey: Dyremaneren 2 (Cappelen Damm)

Zlatan – en fanbok (Orage)

Øystein Runde: Stamceller (Gyldendal)

Ingunn Thon: Ollis (Samlaget)

Mo Willems: Blir du med ut å leke? (Figenschou)

Mo Willems: Jeg brakk snabelen min! (Figenschou)

Jacob Martin Strid: Min mormors gebiss (V&B)

C.J Daugherty: Opprør. Night School 4 (V&B)

 

Sakprosa

Nina Isabell Abrahamsen: Strikk til barna (Pax)

Eskil Engdal og Kjetil Sæter: Jakten på Thunder (V&B)

Ola Karlsen: Profitørene. De økonomiske landsvikerne (Gyldendal)

Allessandro Leogrande: Grensa (Cappelen Damm)

Angela Duckworth: GRIT. Hvordan utholdenhet og lidenskap er viktigere enn talent (Cappelen Damm)

Malin Stensønes: På vår vakt (Aschehoug)

Espen Holmboe: Maaemo (Cappelen Damm)

Debbie Bliss: Strikking for viderekomne (Cappelen Damm)

 

 

Hovedfoto: Eirill-Wiik / Kagge