Norrøn topp i USA

Neil Gaimans «Norse Mythology» er den mest solgte boka i USA sist uke på Publishers Weeklys ferskeste bestselgerliste, mens "En mann ved navn Ove" ligger på sjette plass.

Neil Gaimans bøker er allerede å regne som klassikere. Coraline og Amerikanske guder viser at han klarer å fange lesere i et bredt publikum. Det er fantasy som er hans sjanger, noe som kommer frem i Norse mythology. Han holder seg ganske tro mot de norrøne mytene, men hevder selv å blåse nytt liv i dem også.

 

– De norrøne fortellingene har fulgt meg gjennom stort sett alt jeg har gjort; de løp som en sølvtråd gjennom Sandman, de var grunnfjellet i Amerikanske guder, har forfatteren selv uttalt.

Nå topper hans nyeste bok, Norse mythology, bestselgerlisten i USA. Boken hans utkom 7. februar der borte, og topper allerede bestselgerlista uansett sjanger.

 

 

Norse Mythology inneholder de klassiske norrøne historiene med de kjente gudene. Gaiman tar oss med til de ni heimene i den norrøne mytologien, Åsgård, Jotunheim, Vanaheim, Alvheim, Midgard, Svartalvheim, Nidavoller, Nivlheim og Muspelheim, og lar oss møte alle skapningene som holder til her. Men historiene er malt med Gaimans fantastiske penn, og med hans sans for vittigheter, spenning og magi.

Norrøn mytologi er ikke uoppgått mark for den britiske forfatteren. Han har tidligere skrevet Odd og Frostkjempene, hvor vi følger unge Odd som møter en rev, en ørn og en bjørn som viser seg å være Tor, Odin og Loke. Også Amerikanske guder har med en figur ved navn Odin. Men dette er altså første bok som i sin helhet tar for seg åsatroen.

 

Her er listen over de ti mest solgte uansett sjanger.

 

Top 10 Overall

  1. Neil Gaiman: Norse Mythology (W. W. Norton & Company)
  2. J.D Robb: Echoes in Death: An Eve Dallas Novel (St. Martin’s Press)
  3. Victoria Aveyard: King’s Cage (Harper Teen)
  4. George Orwell: 1984 (Signet Book)
  5. Margot Lee Shetterly: Hidden Figures (William Morrow & Company)
  6. Fredrik Backman: A man called Ove (Washington Square Press)
  7. Eric Carle: Love from the Very Hungry Caterpillar (Grosset & Dunlap)
  8. J.D Vance: Hillbilly Elegy: A Memoir of a Family and Culture in Crisis (Harper)
  9. Ashley Black: The Cellulite Myth: It’s not Fat, It’s Fascia (Post Hill Press)
  10. W. Bruce Cameron: A Dogs Purpose: A Novel for Humans (Forge)