Uhygge på det blide Sørland

Jørn Lier Horst stiller når festivalsjef Henning Ross Vestavik inviterer til krimfestival i Kristiansand.

Kriminallitteratur er populært. Og nye festivaler med krim i sentrum dukker opp, nær sagt overalt. I november er det Kristiansands tur.

Kristiansand Krimfestival er en todagersfestival som går av stabelen 7. og 8. november. Det blir en kompakt, og foreløpig liten festival, den finner sted på Ernst Hotel, og bare der. Festivalen er et samarbeid mellom Norli Markensgate og hotellet. Ulike forlag bidrar også.

Stiller: Chris Tvedt. Foto: Maja Hattvang

– Hotel Ernst har en plass i norsk kriminalromanhistorie fra før, forteller festivalsjef Henning Ross Vestavik, som også er butikksjef hos Norli Markens i festivalbyen. – Dette er jo hotellet der «den blonde kjempe» Jonas Fjeld, helten i krimklassikerne til Øvre Richter Frich, bodde i flere av romanene i serien.

Toppet lag

Stiller: Tom Egeland. Foto: Capitana

Og det er et bra lag som samles på Ernst. Jørn Lier Horst stiller. Det gjør også Gunnar Staalesen, Jørgen Jæger, Jørgen Brekke, Chris Tvedt, Tom Egeland, Lene Lauritsen Kjølner og flere andre. Og om noen skulle antyde at det begynner å bli ganske mange krimfestivaler i Norge, kanskje også for

Stiller: Lene Lauritsen Kjølner. Foto:Juritzen

mange, så er ikke festivalsjefen enig.

– Nei, absolutt ikke. Vi har stor tro på Kristiansand Krimfestival. Vi ønsker å skape mer begeistring for bøkene, sørge for at flere oppdager alle de gode norske kriminalforfatterne og generelt jobbe for økt leseglede.

«Sørlandsuhygge»  

 En av deltagerne på festivalen, Lene Lauritsen Kjølner fra Tønsberg, er blitt koblet til begrepet «Skjærgårdskrim». I Kristiansand blir det kanskje «Sørlandskrim» da?

Stiller: Linda Skomakerstuen. Foto: Katrine Loftesnes Pettersen

– He he. På Sørlandet sier alle at «vi har det så himla greit «, men har vi det? Her er det store muligheter for gode, spennende historier, med «tean i tanga» og kalde pils i en snor etter snekka, sier Henning Ross Vestavik, som håper på en «sørlandskrim»-bølge. På festivalen skal er da også «sørlandsuhygge» et eget tema. Det skal blant annet diskuteres av de lokale forfatterne Rita Aslesen og Linda Skomakerstuen.

Middag og quiz

De som kommer kan altså også se frem til møter med flere av våre fremste krimforfattere. På programmet står også «Middag med mord og mysterier», der man kan nyte en treretters middag og høre Knut Nærum kåsere.

– Så blir det foredrag med Hanne Kristin Rohde og ikke minst krimquiz i lobbybaren med Hans Olav Lahlum som quizmaster. Det er også noe vi ser frem til, sier festivalsjefen.

 

Du kan lese hele festivalprogrammet her.