Forfatterne reagerer: – Lytterne taper

May Grethe Lerum (foto: Forfattersentrum)

Norske forfattere som har lydbok-kontrakt med det svenske forlaget Lind &Co stiller seg uforstående til påstandene Storytel Norge har brukt for å terminere kontrakten med svenskene.

Tidligere i uka meldte BOK365 at Storytel Norge terminerer sine kontrakter med det svenske forlaget Lind & Co. Årsaken til bruddet hevder Storytel Norge er at svenskene i sitt innsalg til norske forfattere skal ha brukt villedende informasjon om å inneha et spesielt nært og fordelaktig partnerskap med Storytel Norge. Ikke bare det, Storytel Norge hevder at titlene som er levert fra Lind & Co. «ikke vil tilføre tjenesten noe» – snarere at bøkene kan føre til at strømmetjenesten står i fare for å miste abonnenter.

Les hele saken: Svensk forlag kastet på dør

Investerer millioner

Lind & Co har inngått kontrakter om lydbokproduksjon med et trettitalls norske forfattere og har i størrelsesorden 150 lydbøker ute på det norske markedet. Flere bøker er under produksjon og bare inneværende år vil Lind & Co bruke rundt fem millioner kroner på nyproduksjoner for det norske markedet.

BOK365 har ikke kunnet ta kontakt med alle forfatterne, men har kontaktet tre av de mest kjente og toneangivende, alle med lang erfaring og bred kontaktflate blant kollegaer. De vi har snakket med stiller seg uforstående til påstandene fra Storytel.

En meget alvorlig sak

RYDDIG: Dorthe Erichsen (Foto: Forfatterforbundet)

Dorthe Erichsen er nyvalgt styremedlem i Forfatterforbundet. Hun arbeider både som oversetter og forfatter, og er mest kjent for serieromanene Seterliv og Losbarna (Bladkompaniet). Erichsen har tegnet avtale med Lind & Co om lydbokutgivelser både i Norge og Sverige.

Erichsen kan melde om et problemfritt og ryddig samarbeid:

– Lind & Co fremstår som meget profesjonelle. Jeg er svært godt fornøyd med produksjonene som er gjort, med våre beste skuespillere som innlesere. Kontraktsinngåelsen ble gjort uten noen form for påstander om spesielle allianser, betingelsene er kurante og forskuddene har kommet som avtalt:

– Jeg kjenner ingen – og har heller aldri hørt om noen – som har blitt forledet til å tro at Lind & Co har noen form for spesiell allianse med Storytel Norge.

Erichsen beklager situasjonen som har oppstått:

– Dette er jo en meget alvorlig sak, ikke bare for det svenske forlaget, men det er også en trist sak for oss forfattere som innehar har avtale med Lind & Co. Erichsen håper og tror at eventuelle misforståelser kan ryddes av veien og at den norske distribusjonen via Storytel vil bli gjenopptatt.

Forundret tidligere NBU-leder

Bjørn Ingvaldsen skriver både for voksne og barn. Han er imidlertid mest kjent for sine populære barne- og ungdomsbøker (Gyldendal). Han har blant annet mottatt Kulturdepartementets litteraturpris for barne- og ungdomslitteratur, samt ARKs barnebokpris. Fra 2011 til 2017 var Ingvaldsen leder av Norske Barne- og Ungdomsbokforfattere (NBU).

Bjørn Ingvaldsen (foto: Ingeborg Dirdal)

Ingvaldsen har utgitt flere lydbøker på Lydbokforlaget, men fikk tilbud fra Lind & Co om bøker som ikke var kontraktsfestet. Ingvaldsen har som erfaren tillitsmann for forfattere, god bakgrunn til å kunne evaluere både kontraktsinngåelser og rettigheter. Han er meget forundret over påstandene som nå framsettes fra Storytel Norge. Ingvaldsen har aldri hørt nevnt at Lind & Co skulle besitte en spesielt fordelaktig relasjon til Storytel Norge, han er videre klar på at avtalen er helt på linje med betingelsene han ville ha kunnet oppnå med et norsk forlag.

Gode produksjoner

May Grethe Lerum har solgt flere millioner eksemplarer av sine bokserier. (Bladkompaniet/Cappelen Damm) og bøkene er oversatt til flere språk. Hun har virket som litteraturanmelder i 25 år, men har også arbeidet som journalist i VG og NRK. Dertil har hun vært lørdagsspaltist i Klassekampen, Nationen og Morgenbladet.

May Grethe Lerum (foto: Forfattersentrum)

Lerum forteller at hun har vært i nær kontakt med flere av forfatterne som har inngått avtale med Lind & Co. Flere av disse kontaktet henne for råd og veiledning før avtaleskrivningen.

– Det som nå skjer er helt uforståelig, fastslår hun. Lerum berømmer Lind & Co – ikke minst for gode produksjoner med bruk av kjente skuespillere, men også for forskuddsbetaling, samt tett og god oppfølging av forlagets norske forfattere. Heller ikke Lerum har hørt så mye som et nyss om kollegaer som skulle ha blitt forledet av svenskene til å tro at Lind & Co var i en spesiell fordelaktig posisjon til vår suverent største strømmetjeneste.

Lytterne blir taperne

Lerum stiller seg likeså uforstående til påstanden fra Storytel Norge om at distribusjon av bokporteføljen fra Lind & Co ville kunne medføre risiko for tap av abonnenter.

– Tvert om er det vel slik at nettopp serieromaner og krimbøker er det som helst lokker lyttere, se bare på tilbudet som strømmetjenesten selv fører av bøker fra sin norske eier (Cappelen Damm, red. anm.).

– Det er lytterne som nå blir taperne, avslutter May Grethe Lerum.

 

 

Red.anm: May Grethe Lerum anmelder bøker for BOK365, men har ingen redaksjonell rolle eller annen kobling til nettstedet.