Fjerner momsen på ebøker, men det er i seneste laget

FRITAK: Kulturminister Trine Skei Grand og statsminister Erna Solberg fjerner moms på ebok og strømming i revidert statsbudsjett, tre år etter at momsfritak kom inn i Jeløya-erklæringen. (Foto: Kulturdepartementet)

Lydbøkene har tatt over, og der er ikke prisen problemet, men tilgjengeligheten.

Regjeringen legger fram revidert statsbudsjett i dag. Der er momsen på ebøker og strømmetjenester borte og det skapes en forventning blant leserne om at ebøker nå blir billigere.

Momsfritaket har vært diskutert i mange år som et viktig virkemiddel for å få fart i et norsk ebokmarked som kom skjevt ut fra start for åtte år siden og som aldri har klart å hente inn forspranget til Amazon og andre aktører.

Langsomt fritak

Regjeringen tok momsfritaket inn i plattformen på Jeløya. Nettaviser fikk sitt momsfritak på digitale abonnementer i 2016, men av ulike årsaker gjelder det ikke ebøker før nå. Kulturminister Trine Skei Grande sier til Dagens Næringsliv at det handlet om tilpasninger, blant annet til EØS. I mellomtiden har det skjedd ganske mye.

Pendlere og alle som har slitt med NSB/Vy vil mene at det er en god nyhet at toget er gått fra perrongen, men i bokbransjen er det ikke alltid sånn. Ebøker med norsk litteratur tok ikke av i Norge. Eboka ble et supplement til papir, men i sjangerlitteratur, for eksempel krimsjangeren vokser ebok noe. Samtidig med at markedsandelen for ebok har stoppet opp i engelskspråklige land, har den stabilisert seg på et lavt nivå i Norge, og det er merkelig, for vi har flest dingser å lese på, høyest antall lesere, høyest inntekt og størst kjøpsvilje og kjøpekraft per capita.

Statistikk viser at det aller meste som selges av ebøker er utenom friprisperioden, altså på billigsalg og i kampanjer. I disse dager leverer forfatterne selvangivelser med næringsoppgave, og tallene alle har fått fra forlagene sine viser hvor lite nye ebøker utgjør økonomisk.

Billigere lærebøker?

Unntaket er innenfor undervisning der elektroniske læremidler har tatt over, men nå gjenstår det å se om momsbortfallet gjør at studentene får 25 prosent billigere lærebøker. Flere forleggere jeg har snakket med de siste årene har mumlet om at det ikke vil skje over natta – om i det hele tatt. Forlag har måttet investere enorme summer i digitale satsinger og vil selvsagt ha igjen noe av dette.

Strømmeprisen skal heller opp

Eboka har vært ekstremt prissensitiv fordi førstebrukerne, de som var tidlig ute med lesebrett, som behersker engelsk og gjerne forteller om opplevelsene sine til andre og blir hørt, hele tiden kunne sammenligne med Amazon. Bransjen fant det de mener var et passe prisnivå på nye ebøker i fastprisperioden, men kjøperne var ikke enige. Også ledelsen i ebok.no problematiserte dette med pris versus opplevd verdi på en fil.

Momsfritak på digitale bøker vil også gjelde strømming av bøker, men der er ikke prisen et problem i det hele tatt. Snarere vil vi tro at tilbyderne skrur opp prisen når de har flere titler og enda flere smidige løsninger å tilby. Norske forfattere vil også kreve større andel av kaka siden det selges færre papirbøker til full pris. Forfatterne nekter å havne i spotifyfella der musikere blir avspist med bare noen øre per avspilling.

Isolert sett bra

Med momsfritak får eierne av strømmetjenestene litt mer å gå på i forhandlinger, men forhandlingene har pågått lenge uten å komme av flekken. Det dreier seg om den såkalte pliktavleveringen, altså at strømmetjenester får tilby strømmebøker fra alle forlag, ikke bare sitt eierforlag.

Dagens nyhet om momsbortfall på ebøker er isolert sett god, men kampen foregår nå på den andre banehalvdelen.

VIDAR KVALSHAUG