Svensk forlag kastet på dør

ØKER: Strømming av bøker står for mye av inntektsøkningen i det norske bokmarkedet. (Foto: Thomas Bethge - iStock)

Bonanza i strømmemarkedet, men Storytel Norge AS avslutter på dramatisk vis kundeforholdet til det svenske forlaget Lind & co.

I et skarpt brev til det svenske forlaget Lind & Co avslutter Storytel Norge AS sin avtale med forlaget. Bakgrunnen for termineringen er ifølge Storytel gjentatte henvendelser fra norske forlag og forfattere som skal ha blitt fortalt at Lind & Co har et særegent partnerskap med Storytel AS. Slik Storytel AS oppfatter det, har Lind & Co forsøkt å gi inntrykk av et partnerskap for lettere å sikre seg rettigheter fra norske forfattere og forlag. Brevet til Lind & Co fra Storytel AS er ført i pennen og undertegnet av strømmeselskapets administrerende direktør, Håkon Havik.

Tillitsbrudd

Etter det BOK365 erfarer skal Lind & Co over lengre tid ha henvendt seg direkte til en rekke norske forfattere for å sikre seg norske rettigheter til det lukrative lydbokmarkedet.

Havik skriver i oppsigelsesbrevet at han gjentatte ganger har advart mot, og bedt om stans i, en praksis hvor Lind & Co skal ha krydret innsalget ved å hevde et mer eller mindre hemmelig partnerskap mellom Lind & Co og Storytel AS.

Tilbakemeldinger fra forfatterhold viser imidlertid at praksisen ikke er endret, noe Storytel AS opplever som et tillitsbrudd. På denne bakgrunn er det at Storytel AS sier opp avtalen med umiddelbar virkning. Alle norske lydbøker fra det svenske forlaget vil med dette bli fjernet fra strømmetjenesten så snart oppsigelsestiden er utløpt.

Dråpen som fikk begeret til å renne over for Havik og Storytel var et intervju i avisa Østlendingen hvor en forfatter etter å ha bli kontaktet av Lind & Co via Facebook, skal ha inngått avtale med et forlag artikkelen omtaler som, «det svenske storforlaget», «størst på lydbøker i Sverige» og som «eier av den store norske aktøren Storytel».

Håkon Havik i Storytel AS vil ikke uttale seg utover det han skriftlig har redegjort for direkte til Lind & Co.

Bestrider fremstillingen

Lind & Co er et mellomstort svensk forlag med en omsetning rundt 80 millioner SEK. Forlaget har de senere årene satset relativt tungt på lydbøker. Lydbokansvarlig for Norge og Sverige i Lind & Co, Martina Nobel skriver i en orientering til sine norske forfattere at intet av det Håkon Havik påstår har rot i virkeligheten. Videre hevder hun at Storytel AS savner dokumentasjon og bevis for den påståtte praksisen.

Martina Nobel forsikrer forfatterne om at forlaget tar saken meget alvorlig og gir den høy prioritet. Lind & Co har allerede innhentet norsk advokat, men Nobel er sikker på at kontroversene vil la seg løse. I en epost til BOK365 skriver hun videre at hun nå er i dialog om den norske distribusjonen. Hun vil derfor ikke kommentere saken ytterligere.

Kun to store norske strømmetjenester

Storytel Norge er en av de siste to årenes vinnere i den norske bokbransjen. Strømmetjenesten for lydbøker som eies med lik andel av svenske Storytel AB og Cappelen Damm, har på tre år tredoblet omsetningen til 160 millioner kroner. Strømmetjenesten har i dag over 100 000 abonnenter. Aschehoug og Gyldendal er via Lydbokforlagets strømmetjeneste Fabel, den eneste store konkurrenten. Storytel har imidlertid dobbelt så mange abonnenter. Lind & Co’s utgivelser er ei heller å finne blant lydbøkene du kan strømme fra Fabel.

Bredt omfang

Hvor mange norske forfattere det svenske forlaget har kontraktsfestet er uklart, men forlegger Kristoffer Lind opplyste til bransjebladet Svensk Bokhandel så sent som i januar i år, at Lind & Co i 2019 skal utgi hele 122 titler til en samlet investering på nær fem millioner kroner, dedikert til det norske strømmemarkedet. Samtlige er produsert her hjemme og med norske innlesere.

Trysil-forfatteren Gustav Galåsen alene ligger allerede ute med 15 lydbøker innlest av anerkjente norske skuespillere som Jan Gunnar Røise og Inger Teien.

I år har Lind & Co igangsatt ytterligere et femtitall nye produksjoner for det norske markedet.

Uten sentral plassering innen strømmetjenestene kan Norge-investeringene til Lind & Co fort vise seg lite lønnsomme, likeså vil det bli lite å hente for de norske forfatterne som det svenske forlaget har kontraktsfestet.

 

Tips oss på: redaksjon@bok365.no