TV-premiere: Bredt og jovialt bokprogram

TITTEL? Programleder Pia Rivelsrud kjører landet rundt til steder og forfattere i NRKs nye bokprogram. Hva heter det? Foto: NRK

NRKs nye bokprogram hadde premiere onsdag kveld med Pia Rivelsrud som programleder og det er sympatisk, bredt, jovialt og forutsigbart.

Litteraturdekningen i mediene har alltid vært diskutert i bransjen. Man har skreket både «for lite» og «for grunt» og NRK har en spesiell plass når det gjelder folkelesingen. De siste årene har Hans Olav Brenner fått råde grunnen. Har gjort mye fint og entusiastisk for leseinteressen, men det har slått meg at det var mye transport, gåing i trapper, åpning av dører og hilsing i disse programmene og lite sammenhengende prat og plass til resonnementer og forfatterkriser. Nå er det Pia Rivelsrud, kjent fra programmet FBI, som skal prøve seg i NRK 2 klokken 1950.

Mannen som var fra Kongsvinger

Kveldens premieresending av Bokekspedisjonen: Ord vi deler er fra Kongsvinger der man har satt opp en bil med scene og samlet publikum ved en kirkegård. Levi Henriksen er selvsagt hovedgjest og er som vanlig sitatvennlig. De snakker om hans bok Her hos de levende fra 2017 og ikke fjorårets novellesamling eller den som kommer i høst. Et merkelig valg siden novellene hans i like stor grad som romanene foregår i og rundt Kongsvinger. Litt mer opplagt er det at Hans Børli velges som klassikeren fra denne delen av Hedmark.

Etterhvert kommer også datteren Leah Henriksen inn. Far og datter skrev Vinter på savannen sammen.

Norge Rundt til bøkene

NRKs hovedsatsing i Bokåret 2019 har valgt å se innover, på norske bygder og byer som har en plass i litteraturen og det blir sympatiske fremvisninger av litteratur fra hele landet. Rett og slett litt omreisende folkeopplysning.

Dette opplegget skal følges ukentlig på forskjellige steder i Norge (reiserute og forfattere står nederst i saken)

Plass til enda et program

Dagsnytt 18 på TV er et av de mest sette programmene på NRK2, mennesker som ofte sitter i samme studio og går i dybden på vanskelige temaer. En av parodiene på et litteraturprogram i TV ble kalt «Samtale rundt et eikebord» og jeg tenker dette holder. En opplyst samtale mellom to mennesker kan være mer enn nok.

Pia Rivelsrud har lagt opp til samtale med tilhørende spørsmål fra publikum. Det er åpenbart fra første sekund at dette er et bredt program der programleder bidrar med tilhørende humør og jovialitet, et slags Sommeråpent på hjul. Er ikke dette egentlig et NRK1-program?

Et bokprogram som skal nå mange, må nødvendigvis være omtrent som dette, selv om NRK har oppnådd svært gode seertall på for eksempel flere timer lange forelesninger på TV. Det er fortsatt plass til et program om litteraturen som kunstform, et som går mer i dybden og gjerne varer mer enn en halvtime.

 

Her er listen over steder og forfattere i høstens programmer:

Kongsvinger – Levi Henriksen: Innspilling torsdag 20. juni. Sendes torsdag 15. august.

Karasjok – Inga Ravna Eira: Innspilling torsdag 15. august. Sendes torsdag 22. august.

Herøy (Helgeland) – Siri Pettersen: Innspilling tirsdag 27. august. Sendes torsdag 29. august.

Namsos – Carl Frode Tiller: Innspilling torsdag 29. august. Sendes torsdag 5. september.

Ringebu – Lars Mytting: Innspilling mandag 9. september. Sendes torsdag 12. september.

Vanylven – Maria Parr: Innspilling onsdag 11. september. Sendes torsdag 19. september.

Stavanger – Tore Renberg: Innspilling onsdag 25. september. Sendes torsdag 26. september.

Seljord – Helga Flatland: Innspilling fredag 27. september. Sendes torsdag 3. oktober.

Ål – Stein Torleif Bjella: Innspilling tirsdag 8. oktober. Sendes torsdag 10. oktober.

Odda – Frode Grytten: Innspilling torsdag 10. oktober. Sendes torsdag 17. oktober.

Larvik – Jørn Lier Horst: Innspilling tirsdag 22. oktober. Sendes torsdag 24. oktober.

Oslo – Evelyn Rasmussen Osazuwa og Jonathan Castro:Innspilling lørdag 26. oktober. Sendes torsdag 31. oktober.