Sterk Tiden-høst

GULLREKKE: Linnéa Myhre, Kjersti Bjørkmo, Jens M. Johansson, Ida Hegazi Høyer, Bror Hagemann og Sunniva Lye Axelsen.

Menn som ikke kjenner arbeiderklassen, morsroller, amming og kommuneslagord. Tiden Norsk Forlag har sine beste forfattere ute denne høsten.

Det er enten veldig morsomt eller et av tidens mørke tegn at Jens M. Johanssons roman Lavterskeltilbud, som handler om en dikter som ikke kjenner en eneste arbeider, kommer ut på nettopp Tiden. Forlaget ble grunnlagt av Arbeiderpartiet i 1933, ga ut mye vesentlig arbeiderlitteratur etter krigen og hadde LO som eiere før Gyldendal tok over i 1991.

– Var veldig lei meg

Skjønnlitteratur har vært hovedsatsing også siden og Johansson sa under pressekonferansen:

– Jeg var veldig sint og lei meg da jeg skrev denne romanen fordi min kone var veldig syk. Det er hun ikke lenger, men jeg satte meg ned og ville gjøre narr av alt og alle. Raddisen Adam, som en gang var en spiss og spydig mann, opplever seg nå som blass, men han søker likevel Kulturrådet om en stor sum penger og får dem, selv om søknaden mer ligner et manifest. Han skal da skrive et føkkings mesterverk! Adam vil skrive den store arbeiderromanen. Det er bare ett problem: Han kjenner ingen arbeidere, fortalte Jens M. Johansson.

Hagemann-kvintetten

Bror Hagemann (f. 1953) er veteranen hos Tiden og kommer med romanen Det vidunderlige – en bok som er i slekt med hans fire foregående, men dette har ikke vært så nøye å markedsføre før. Boka kan leses frittstående. Men en gammel jazzmusiker som Hagemann er opptatt av slikt, om det er kvartett, kvintett eller sekstett.

FEMTE BOK: Redaktør Mattis Øybø og Bror Hagemann i samtale under høstlanseringen.

Tematisk er høstens to store temaer i norsk litteratur, småbarn og klima, også dekket i dette forlagets lister. Ida Hegazi Høyers roman Ene. Barnet er en oppfølger fra fjorårets Ene. Skissen og er et morsportrett om det radikale ved å få barn. I tillegg kommer sakprosaboka Pupp – fortellinger og fakta om amming. Kristin Storrusten, Heidi Bøhagen og Therese G. Eides bok Feltnotater fra småbarnslivet er allerede ute i markedet.

Jon Ståle Ritlands bok Karbonforbindelser er den litterære miljøutforskingen.

Ikke mindre viktig er Britney Spears. Linnéa Myhre kommer med sin fjerde bok som heter meg, meg, meg – oppkalt etter generasjonen som beskyldes for det meste som er galt. Hilde Lindset utmerket seg som novellist, men har slått seg på romanen. Du kan ikke skylde på rever er årets tittel fra henne.

Kommune, kjenn ditt navn

Mest forhåndshauss og humring har tilfalt Kjersti Bjørkmo. Fem år etter debuten har hun samlet norske kommuners slagord og brukt dem til å skrive dikt over. Det er morsomt, men også sårt.

Da manus var levert, satt jeg på kafé og fikk vite at en type har klart å manipulere inn et fiktivt valgspråk på en kommune over hele internettet, nemlig «Hurum – la det skje.» Da måtte det bli et lite etterord i diktsamlingen, sa Bjørkmo.

Marte Huke kommer med sin femte diktsamling Du er et levende sted i september, mens poeten, danseren og koreografen  Janne-Camilla Lyster har Koreografisk poesi, seksten litterære tekster som også er partiturer for dans.