Trått fjorår for Spartacus

Forlegger i Spartacus, Per Nordanger. (Foto: Vebjørn Rogne)

Spartacus forlag ble etablert i 1989. Jubileumsåret 2019 ble dessverre et år uten medvind. Nå har forlaget tatt grep, reorganisert og flyttet til nye kontorer. Første halvår i år viser med dette rekordresultat.

Årsregnskapet for 2019 har få lyspunkter og ble det svakeste i forlagets historie. Inntektene beløp seg til 14,6 millioner kroner, ned 3 millioner i forhold til året tidligere. Driftsresultatet summert seg med dette til et underskudd på 1,5 millioner, 2 millioner svakere enn året før. Heldigvis har forlaget bygd seg opp kapitalreserver, egenkapitalen er dermed fortsatt intakt med relativt solide 2 millioner kroner.

Forlaget måtte som følge av det svake fjorårsresulatet, ta grep med kraftige kostnadsreduksjoner og stramme prioriteringer i utgivelsesplanen. Videre har forlaget samlokalisert seg med Forlaget Press, noe som også byr på synergieffekter, ikke minst på markedssiden.

Rekordtall i første halvår og inn mot bokhøsten

Resultatene har ikke latt vente på seg. Første halvår i år viste, de negative effektene av corona til tross, regnskapstallene et rekordresultat. Nå setter forlaget sin lit til årets høstliste som ifølge forlagssjef Per Nordanger inneholder en fin sakprosaisk mix av skjemt og alvor, barn og voksen:

– Rutger Bregmans er alt ute med Folk flest er gode og trenger allerede et nytt opplag. Tom Philips’ Mennesket – en kort historie om hvordan vi føkka det til er superaktuell satire alle samfunnsengasjerte vil elske. Vi har også store forventninger til Mona Ringvejs Landet mot nord, som portretterer landet vårt gjennom 22 minibiografier av kjente nordmenn fra middelalderen til vår tid. Ja, nå må jeg ikke glemme Vikingenes største slag av Kim Hjardar.

– Noen mer risikofylte satsinger?

– Den villeste satsingen vår i høst er mursteinen til Shosana Zuboff: Overvåkningskapitalismens tidsalder. Med sitt hyperaktuelle tema ble den raskt en internasjonal bestselger som kom på et tyvetall språk, men vi er spente på om vi nå klarer å løfte den i Norge.

– Spartacus bruker alltid by på populærvitenskap?

– Det gjør vi også i år. Litt som oss, er en bok om vår nære slektning grisen, videre Flora Norvegica Radiografica, er en gavebok som presenter et utvalg av det norske planteriket i røntgen, denne bør også smøre julehandelen i år.

På barne- og ungdomssiden har vi hele fire titler i høst.  Tidsmessig spenner de fra Tyrannosaurus Rex over gresk mytologi og historien om Jesus, til en gjennomillustrert bok om Livets fantastiske reise: hvilken endring vi gjennomgår fra fødsel til død. Vi håper og tror disse skal gjøre susen.

–  Trives dere i hop med Press?

– Vi har lenge samarbeidet med Press, særlig på markedssiden. Når vi nå blir tette naboer kan det godt hende vi finner frem til ytterligere synergieffekter, men først og fremst er det et veldig trivelig miljø å være i.