Denne gangen har han fotografert 100 fabelaktige dyr (og en "duskrein", som fort kan bli yr).
Tor Rafael Raael har sett flere dyr enn de fleste. På sine ekspedisjoner har han fotografert en hel bråte av dem også. Nå er bok nummer to i serien om nyoppdagede dyr her. Det er noen eventyrlige skapninger.
Tor Rafaels forlegger i SpreDet forlag, Håvard Mossige, smiler og beskriver forfatteren slik:
– Tor er først og fremst billedkunstner, dyrebøkene er et hobbyprosjekt. Jeg ser på ham som en slags Kjell Aukrust-type, en mangesidig historieforteller. Han har en «manisk-ekspressiv» lidelse – hjernen hans går aldri i hvilemodus, sier Håvard Mossige.
«Veltrent eventyrer på jobb»
Dette skriver forlaget om forfatteren: «Den veltrente eventyreren og kunstmaleren Tor Rafael Raael bor på det lille stedet Sande i Vestfold. På sine mange reiser har han oppdaget og dokumentert en rekke ukjente dyrearter. Men forskerne i Norge har nektet å tro ham, og hittil har ingen tatt med de nye dyrene i lærebøkene. Avisene har bevisst unnlatt å skrive om oppdagelsene, og kalt ham useriøs. Selv Sande Avis har kastet ham på dør flere ganger, helt uten grunn.
Her er bildebevisene, døm selv!»
Og bildebevisene er altså å finne i boken, som er i handelen ca 1. mai. Skjønt handelen og handelen, Håvard Mossige?
– Nei, det er ikke så lett å få dem ut i bokhandelen. Bokhandlerne er gjerne skeptiske til bøker som befinner seg litt mellom sjangerne.
Vanskelig sjangerdefinisjon
– Og hva slags sjanger tilhører disse dyrebøkene?
– De et laget for smarte barn og barnslige voksne. Både Tor og jeg er vokst opp med Asterix og med Carl Barks’ Donald-historier. Vi prøver å lage ting vi liker selv, sier Mossige, som kan fortelle at om den første dyreboken ikke solgte all verden, så var den en av de meste stjålne bøkene i fjor.
– Vi har hatt bøkene på Tors kunstutstillinger. Det forsvant ganske mange etter at diverse skoleklasser var innom. Det er jo et kvalitetsstempel! Den første boken ble lest av både 5- og 95-åringer. Hovedmålet er kanskje å lage noe som voksne og barn har glede av å lese sammen.
Egentlig et stunt
Håvard Mossige har drevet forlaget SpreDet et par år.
– Jeg begynte med å gi ut Tors kunstbøker. Jeg traff ham da jeg jobbet i «Alltid moro», NRKs avdeling for netthumor: Tor var en av dem som sendte inn tullebilder og tekster.
Den første dyreboken, «Fantastiske dyrearter oppdaget av Tor Rafael Raael», var egentlig et stunt. Det var en usedvanlig sær utgivelse. Så fikk jeg likevel mer respons på den enn på mer seriøse bøker, sier forleggeren.
– Og nå kommer altså oppfølgeren?
– Ja vi forsøker å kombinere kunnskap og galskap, smiler Mossige, som har gitt ut en håndfull bøker siden han startet forlaget.
«Norsk Irettesetter»
– Hvilke forventninger har dere til den nye boken?
– Det hadde jo vært kjekt om noen kjøpte den. Akkurat nå fikk jeg den hyggelige beskjeden at nesten 400 bokhandlere har bestilt den, så det jeg nettopp sa om bokbransjen gjelder kanskje ikke likevel, sier Håvard fornøyd.
– Jeg kan jo føye til at den i ebok-versjon (i første omgang for iPad/iTunes) også inneholder lydopptak av noen av dyrene.
Dessuten tar vi gjerne imot forslag til nye dyr som bør med i neste utgave. Vi har allerede fått inn ett: Norsk Irettesetter, som er i slekt med irsk setter, men en streng bisk. Den må vi prøve å få tatt et godt bilde av.