–Tør ikke lese andre forfattere

Jørgen Jæger slukte alt som het krim helt til han selv debuterte 57 år gammel. Nå tør han ikke lese kollegenes bøker av frykt for å bli påvirket.

Han var storforbruker av krminallitteratur og drømte om å skrive selv. Så en morgen våknet han med en ferdigskrevet bok i hodet. Da sluttet Jørgen Jæger å lese og begynte å skrive.

 

– Jeg kaller den boken jeg drømte for Bok null i serien om Ole Vik, sier Jørgen Jæger. – Den kom nemlig aldri ut. Men forlaget jeg sendte den til mente at personene og miljøet var bra, og ba meg beholde det og skrive en helt ny bok. Det gjorde jeg, og nå er det blitt en hel serie, sier Jørgen Jæger.

 

Jørgen Jæger debuterte 57 år gammel og siden debuten for ti år siden har han gitt ut syv bøker om Ole Vik, Cecilie Hopen og de andre på lensmannskontoret i Fhjellberghavn. Spesielt den siste, Ridderkorset, fikk mye oppmerksomhet ved utgivelsen da VG på førstesiden slo fast at Jens Stoltenberg mistenkes for drap i ny krimbok. Både forfatter og bok fikk mye oppmerksomhet i dagene som fulgte.

 

– Det stemte jo ikke, sier Jørgen Jæger. Det som er riktig er at en person i boken beskylder Jens Stoltenberg for voldtekt og drap. Vi var veldig nøye med formuleringene og han er aldri mistenkt for noe som helst, sier Jæger, som også fikk kritikk av kolleger i samme avis..

 

I tv-intevjuet med BOK365 forteller Jæger også at han måtte skape et fiktivt univers for å komme ut av det han kaller «Gunnar Staalesens skygge». Gunnar Staalesen hadde på en måte «tatt» Bergen så Jæger måtte skape sitt eget univers. Det ble det fiktive stedet Fjellberghavn og folkene som bor der.

 

Se hele intervjuet med Jørgen Jæger på BOK365TV under. Der røper han også hvilket sted som er modellen for hans fiktive Fjellberghavn.