– Vil ha elg og isbjørn på omslaget

Finnes det en felles nordisk krimformel? Se Eystein Hanssen, Ørjan N. Karlsson og Knut Faldbakken i samtale med Kari Birkeland.

Jo Nesbø, Stieg Larsson, Jussi Adler Olsen. Tre nordiske storselgere blant mange. Men nordisk krim selger ikke bare hjemme. Også utlandet har lært å spille på det nordiske. Spørsmålet er om det finnes en felles nordisk krimformel?

 

«The new Stieg Larsson», står det ofte på coveret til bøker av andre skandinaviske krimforfattere i utlandet. Men skriver alle sammen likt i Norden? Bok 365  samlet et knippe kjente krimforfattere for å diskurere nettopp det. Og de er enige om at det i hvert fall i utganspunktet var et fellestrekk.

– Nordisk krim skiller seg ut ved at den ofte inneholder et sosialt engasjement, sier Eystein Hanssen, som kommer med sin femte bok om politikvinnen Elli Rathke til høsten.

 

nordiskkrim1beskåret

 

– Det åpenbare sosiale engasjementet har vært der lenge, sier Knut Faldbakken, som i sitt lange og varierte forfatterskap også skriver politikrim. – Det engasjementet har ligget der siden Sjöwall og Wahlöö på seksti- og syttitallet.

Ørjan N. Karlsson, som har skrevet to bøker om den litt dysfunksjonelle detektiven Kyrre Kaupang  poengterer at forlagene har funnet en knagg de kan henge krimbøker skrevet av nordiske forfattere på. Stempelet «Nordic noir» forteller at vi kan vente oss en spesiell type krim.

Knut Faldbakken er enig i det, og sier at elg, reinsdyr og isbjørn gjør seg bra på omslagene. Hans internajsonale forleggere dikter også gjerne om titlene hans så de får snø og is i tittelen. Likevel mener han at nordisk krim nå egentlig ligner mer på annen internsjonal krim.

 

 

Se de tre krimforfatterne i samtale med Kari Birkeland på BOK365TV.