Tom Wolfe er død

Den dresskledde og selverklært anti-hippe Tom Wolfe er død, 88 år gammel.

Den amerikanske forfatteren Tom Wolfe døde på et sykehus i New York mandag. Opprinnelig var han fra Richmond, Virginia, og ble kjent som en av de ledende stemmene i den såkalte New Journalism-bevegelsen – sammen med reportere/forfattere som Hunter S. Thompson and Gay Talese.

Romkappløp

Tom Wolfes The Right Stuff, om de tidlige astronautene og amerikanernes romkappløp, vant National Book Award for nonfiction i 1980.

Norske boklesere kjenner ham nok først og fremst fra moderne klassikere som The Electric Kool-Aid Acid Test og The Bonfire of the Vanities (Forfengelighetens fyrverkeri). Sistnevnte er filmatisert med Tom Hanks, Melanie Griffith og Bruce Willis i sentrale roller.

Grunnleggende u-hip

I tillegg har også romanene En helstøpt mann og Jeg er Charlotte Simmons blitt utgitt på norsk. Noen søk hos nettbokhandlerne forteller – utrolig nok – at ingen av Tom Wolfes bøker er tilgjengelige på norsk for øyeblikket.

Wolfe var kjent for sine hvite dresser og hatter. Overfor bokbransjebladet Publishers Weekly beskrev han seg selv som grunnleggende «u-hip»: – Jeg er veldig anti-hip. Hipness er verdens verste form for posering. Hipness er en form for konkurranse om status, uten at du utretter noe.

 

(Foto: Phaidon)