Forlegger-Anitra lanserer Sjørøver-Jenny, som start på Figenschou Forlags bokhøst.
– Nå skal vi utgi våre første egne forfattere. Det er klart det er stas, sier en entusiastisk Anitra Figenschou.
Hennes Figenschou Forlag har rukket å bli sånn omtrent et år gammelt og tar altså spranget fra å være et forlag for oversatte barnebøker til også å gi ut original norsk vare: Sjørøver-Jenny og de to brødrene BUSE er først ut.
Presenterer ny forfatter
– Ekstra stas er det å kunne presentere en ny forfatter. Hilde Matre Larsen er ikke en vaskeekte debutant. Hun har skrevet flere oppdragsbøker for NRK basert på kjente merkevarer som Fantorangen og Barnas Superjul. Men Sjørøver-Jenny er Matre Larsens eget verk – i samarbeid med mannen hennes, Christian Mona, som har illustrert boken, forteller Anitra Figenschou.
Unge testpiloter
Boken er en satsningstittel i en av de største kjedene:
– Jeg synes det er gøy at bokhandlerne satser på en tøff, blond sjørøver-heltinne. Våre små kvinnelige lesere fortjener slike forbilder, sier Figenschou og skynder seg å understreke at hun ikke har antatt boken for å være politisk korrekt.
– Nei, jeg falt for den fordi forfatteren skriver så det spruter av pennen, fordi jeg ler høyt flere ganger når jeg leser manuset for n’te gang og fordi testleserne våre har ledd og kost seg underveis i prosessen med manus. Vi har hatt barn av venner, egne barn, barnehagegrupper og skoleklasser som har lest, ledd, kommentert ikke minst kritisert manuset – slik at vi har kunnet korrigere teksten underveis, sier Anitra, som gleder seg til å ta med boken ut på sjørøver-turné til høsten.
Lykke for små menn
I vårsesongen lanserte hun den kjente britiske serien om Lille Herr Mann (Mr. Men). Anitra er fornøyd med responsen så langt. Herr Kilefant, Herr Nysgjerrigper og Herr Lykkelig, har levd – ja, nettopp – lykkelig i flere kjeder. Denne høsten dukker Herr Rotekopp opp.
Anitra Figenschou satser denne høsten også på norsk originalvare.
–Foreldre spør stadig, på vegne av barna, om hvilken bok som blir den neste. Det finnes i alt 47 bøker i serien om de små herrene. Jeg er sikker på at hvis jeg bare har tålmodighet og jobber jevnt og trutt med denne, så vil den bli en klassiker her i Norge, slik den er det i 28 andre språkområder. Særlig står den sterkt i Storbritannia, Tyskland og Frankrike.
Fortellingen om livet
Hyggelige tilbakemeldinger får hun også på vårens andre hovedsatsing, Det gavmilde treet. Men det er ikke slik at bøkene rives vekk fra stabler:
– Som i alle andre av de 40 landene boken selges, så er det bare de tøffeste bokhandlerne som tør å satse på boken. Markedsføringen av boken har vært minimal, men likevel selger den jevnt og trutt hver eneste dag, sier Figenschou og kan fortelle at begeistrede lesere er de beste markedsførerne av Det gavmilde treet.
– Bokhandlerne som har fått øynene opp for boken sier at den særlig er populær som nyfødtgave og dåpsgave. Kanskje ikke så rart, da den lille historien rommer fortellingen om selve livet.
Regionale håp
Ellers kan Figenschou forlag by på noen tunge regionale utgivelser, som Anitra håper kan bli årets store julegaver til småfolk i Hordaland og Trøndelag: Da kommer de med to bymyldrebøker: Æ elsker Trondhjæm av Tora Marie Norberg – trønder, selvsagt – og Eg elsker Bergen av Åshild Kanstad Johnsen – bergenser, selvsagt, og Kubbe-illustratør som gjør det stort i Japan.