Tiger i halsen

Fædrelandsvennens anmelder gir Ari Behns «Tiger i hagen» terningkast 1 og hevder forlaget Kolon prioriterer kjente navn uten litterære evner fremfor mer talentfulle forfatterspirer.

«Ari Behn er i dag det absolutt fremste norske eksempelet på en forfatter med et navn, men uten litterære evner,» skriver Fædrelandsvennens anmelder Vilde Imeland om Behns nye bok Tiger i hagen.

Fædrelandsvennens anmelder gir Behns Tiger i hagen det glatte lag og terningen lander på en ener. «Hvis man tenker seg at det bak hver forfatter som blir gitt ut, står en forfatter som ikke blir gitt ut, kan man bli ekstra frustrert i møte med dårlig litteratur,» skriver Vilde Imeland i sin anmeldelse (krever abonnement).

 

«Skolestil»

Hun retter en bredside mot Ari Behns forlag Kolon:

«Heldigvis er det ikke alltid slik at en bok må avvises der en annen antas. Men at forlag – i dette tilfellet Kolon forlag, prioriterer middelmådige, middelaldrende forfattere uten snev av litterær potens, gjør at tankene går til alle de forfatterspirene som aldri når frem til redaktørenes lanseringsplaner,» skriver hun, og legger til: «Ari Behn er i dag det absolutt fremste norske eksempelet på en forfattermed et navn, men uten litterære evner. Den som på grunn av massiv mediedekning måtte bli forledet til å lese Tiger i hagen vil bli utsatt for tekster på nivå med en skolestil – skrevet av en tiendeklassing som er mer interessert i å bli ferdig enn å få gode karakterer.»

Det har foreløpig ikke lykkes oss å få en kommentar fra Kolon forlag.

 

«Vulgær kontrast»

Platt, banal og parodisk er karakteristikker Imeland bruker videre i sin anmeldelse.

Verst synes anmelderen det blir når Behn beveger seg fjernere fra det nære og kjente: «En nærmest vulgær kontrast oppstår når Behn fjerner seg fra den antydet selvbiografiske middelklassetilværelsen for å skildre andre mennesker på andre steder. En utvist flyktning i Norge, som har sett kjæresten blir steinet til døde i hjemlandet. Et team med journalister på vei over grensen til Afghanistan som blir overfalt, mishandlet og voldtatt. Temaene er sterke, men underlagt så svak litterær behandling, så sparsommelige skildringer, at historiene fungerer på samme måte som avisartikler,» skriver Vilde Imeland og hevder Tiger i hagen framstår mer som ren opportunisme enn som skrivekunst.

 

«Forbilledlig novellekunst»

Med sin anmeldelse er Imeland på kollisjonskurs med anmelderkollegaer i andre aviser. Dagbladets Cathrine Krøger beskriver Behns nye bok som «forbilledig novellekunst» og kastet terningen til en femmer. Gabriel Michael Vosgraff Moro trillet VG-terningen til en firer og mener det er nettopp her i kortprosaen Ari Behn viser sin styrke som forfatter, selv om Tiger i hagen etter hans vurdering «dessverre mangler noe av gnisten fra tidligere samlinger».

 

(Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix)