Ti ungdomsbøker til sommeren

Lurer du på hva du skal lese i sommer? Her er våre anbefalinger av ungdomsromaner til stranda.

Sommerferie bringer ofte sol, sjøliv og god mat – men internettilgang tilhører heller sjeldenhetene løpet av sommeren. Dermed forsvinner mulighet til å Netflixe deg gjennom late sommerdager. Hvorfor ikke heller plukke med deg en god ungdomsbok å nyte i solen? Det kan vise seg å være lurt, for flere av disse bøkene blir i skrivende stund adaptert film og TV – så har du noe å glede deg til høsten også.

Her er våre anbefalinger:

 

Stephenie Perkins: Sommerdager og sommernetter  (Oversatt av John Grande, Gyldendal)

 

Dette er en bok som garanterer at du vil drømme om romantiske turer i varme sommerkvelder. Boken består av flere noveller, skrevet av tolv av USAs beste ungdomsbokforfattere og redigert av den bestselgende forfatteren Stephanie Perkins. Her kan du lese noveller fra blant annet Cassandra Clare og Veronica Roth.

 

 

 

Jandy Nelson: Jeg gir deg sola  (Oversatt av Hilde Stubhaug, Gyldendal)

 

Frem til de er 13 år er forholdet mellom tvillingene Jude og broren Noah svært nært. Men tre år senere snakker de nærmest ikke sammen lenger. Noah forteller fra de første årene, om sin forelskelse i nabogutten og forholdet til den superpopulære søsteren, mens søsteren Jude beretter fra de er 16 år. Da er det Noah som henger med de populære, mens hun selv snakker med spøkelset til deres avdøde bestemor. De sitter begge med en halvdel av historien, og burde føre dem sammen.

 

Becky Albertalli: Simon og homo sapiens-agendaen  (Oversatt av Stian Omland, Kagge)

 

En av fjorårets braksuksesser i USA, som i disse dager blir adaptert til kinofilm. Boken handler om 16 år gamle Simon. Han er ikke offisielt homo, og han stresser ikke akkurat med å komme ut av skapet heller. Men når noen truer med å røpe hemmeligheten hans, må han ta et langt steg ut av sin egen komfortsone. Særlig også etter den mystiske personen truer med å røpe identiteten til Blue, gutten han har chattet med.

 

 

Josef Tzegai Yohannes: The urban legend Sesong 2 – Ingen vei tilbake  (Gyldendal)

 

Tegneserien kom til etter et ønske om å lage en superhelt som alle barn med afrikansk bakgrunn kunne se opp til. Serien følger en svart superhelt, som bruker sine kampsport-ferdigheter for å bekjempe gatekriminalitet. Sesong to starter med at The Urban Legend er i fengsel etter å ha blitt kidnappet av bossene. Han må rømme, og i Oslos gater er det fullstendig kaos. B-Gjengen har all makt, og The Urban Legend må knuse dem en gang for alle.

 

Lars Mæhle: Jäg er supermann  (Samlaget)

 

Denne nynorske boka med den svenske tittelen foregår en varm sommerdag i juli, og følger dagen til flere forskjellige ungdommer. Syriske Aya kommer til Sunndalsøra etter en flukt gjennom Europa, Anders blir besøksvenn på aldershjem for å imponere Marianne og Karl gruer seg til å tale i begravelsen til lillebroren. I denne blandingen av fortellinger, krysser lagene hverandre og påvirker hverandres fortellinger.

 

 

Neil Gaiman: Neverwhere  (Oversatt av Ina Vassbotn Steinman, Vigmostad & Bjørke)

 

Boken er opprinnelig fra 1996, men utkom først på norsk tidligere i vår. En dag stopper Richard Mayhew for å hjelpe den unge jenta Door, som ligger såret i en av Londons gater. Etter det blir livet hans aldri det samme igjen. Gjennom en rift i virkeligheten havner han i Neverwhere – et skyggefylt og underjordisk vrengebilde av London. Hvis Richard skal kunne vende tilbake til sin egen verden, må han slutte seg til Door – selv om det innebærer å risikere livet.

 

Tone Almhjell: Maretorn  (Gyldendal)

 

Dette er den frittstående oppfølgeren til fantasysuksessen Vindeltorn. Underlige ting begynner å skje på Sommerhjell. Marerittene til Niklas er tilbake, og når et troll fra hans egen fantasi tar livet av dyrene i skogen skjønner han at han er den eneste som kan bekjempe det. Kilden til problemet viser seg å være magi som lekker ut av en portal til en annen verden. Men før Niklas kan redde dagen, må han først må han finne sannheten bak morens siste ord: «Jeg er en Maretorn.»

 

Monika Steinholm: Nærmere kommer vi ikke  (Vigmostad & Bjørke)

 

Dette er en løs oppfølger til Fuck verden (2016), som ble nominert til NBUs debutantpris. Vi skal igjen tilbake til Troms, og her møter vi Jens, som er redd for det aller meste. Edor er sammen med Beate, øver på nye skatetriks, bader naken sammen med Celia og svømmer lenger ut enn han burde. Det eneste Edor er redd for, er måten Jens får det til å krible i magen på.

 

 

Krystal Sutherland: Kjemiske hjerter  (Oversatt av Stian Omland, Gyldendal)

 

Denne boken er som John Green møter Rainbow Rowell. Henry Page har aldri vært forelsket. Han har vært fornøyd med å konsentrere seg om skolen, men så dukker Grace opp. Hun er ikke slik han så for seg drømmejenta. Det er tydelig for Henry at noe ved henne har gått i stykker, men det gjør henne bare enda vakrere, og han vil hjelpe henne å bli hel igjen. Og Henry vet at med dette vil ingenting bli som før.

 

Lisa Williamson: Kunsten å være normal  (Oversatt av Cecilie Winger, Cappelen Damm)

 

Dette er en bok om to gutter, og to hemmeligheter. David Piper har alltid vært en outsider. Foreldrene hans tror han er homofil. Skolens bølle synes han er en freak. Bare de to beste vennene hans kjenner sannheten – David vil være jente. Leo Denton er ny på skolen. Leo vil være usynlig. Men på Eden Park skole er det sjelden at hemmeligheter forblir hemmeligheter særlig lenge.