Ti tusen barn danner jury

Barn over hele landet går i dag i gang med å kåre vinneren av ARKs Barnebokpris 2015.

Juryen består av 10 000 femte-, sjette- og syvendeklassinger fra skoler over hele Norge, og det er barna selv som skal kåre årets beste norske barnebok.

 

– Det er i år fjortende gang prisen deles ut og det viktigste med ARKs barnebokpris er at det er barna selv som bestemmer hvilken bok som er den beste. Nettopp det at det er barna som leser og gir stemmer, gjør prisen populær blant forfatterne, sier Marit Grue, kategorisjef i ARK

 

Stor pågang

Da prisen ble etablert i 2002 var ca 2 500 skoleelever med og kåret årets beste bok, men antallet elever steg raskt.

– I i år har vi måttet sette et tak på 10 000 elever. Så populært er det å være med at vi har måttet si nei til en lang rekke klasser i år også, sier Marit Grue.

 

Fantasy, humor, realisme, spenning?

Hvert år overrasker barna når de stemmer. Det er aldri opplagt hvem som stikker av med den gjeve prisen. Blant vinnerne har det vært realistiske bøker, fantastiske bøker, bøker fulle av humor, av grøss og av alvor. Prisen deles ut på ARK Egertorget i Oslo i desember. Vinneren stikker av med kr 25 000,-, et flott litografi og ikke minst heder og ære!

En av de første prisvinnerne, Klaus Hagerup, som fikk prisen i 2003, sa da at ARKs barnebokpris er den av de prisene han har fått som han setter aller størst pris på.

 

tom får pris
Tom Egeland fikk prisen i 2013. Han er nominert i år igjen.

 

De nominerte til ARKs barnebokpris 2015 er:

Bobbie Peers: Luridiumstyven, Aschehoug

Heidi Linde: Pym Pettersons mislykka skoleball, Gyldendal

Tom Egeland: Mumiens mysterium, Aschehoug

Bjørn Sortland: Kepler 62 – Nedtelling, Piggsvin

Arne Svingen: Med beina på nakken, Gyldendal