Agatha, Sherlock og britiske mordere

Krim-høytiden er endelig over oss igjen, og allerede i dag går startskuddet på NRK. Her er årets påskekrim-meny på TV og radio.

Helt siden 1980-tallet har påskekrimmen vært en selvsagt gjest i de norske stuer og hytter løpet av påskekveldene. Årets påskekrim er tradisjonen tro, og er en god blanding av klassikere og litt mer moderne spenningsserier.

Flere av seriene har sin opprinnelse i bøkenes verden. Både John Le Carré, Arthur Conan Doyle og Agatha Christie er å finne på årets påskemeny.

 

Skjelett fra fortiden

 

Picture shows: DCI Cassie Stuart (NICOLA WALKER) and DS Sunil 'Sunny' Khan (SANJEEV BHASKAR)

 

Startskuddet for årets påskekrim går allerede i dag (mandag 21. mars) på NRK, og det er den britiske krimserien Nedgravde Hemmeligheter (Org.tittel: Unforgotten) som åpner det blodige ballet. Når beinrestene fra en ung mann blir funnet i grunnmuren til et gammelt, nedrevet hus setter politiet i gang en storstilt etterforskning. Førstebetjent Cassie Stuart og politibetjent Sunil ‘Sunny’ Khan må forsøke å nøste opp i trådene på et 39 år gammelt mord. Vi møter også fire mennesker hvis liv blir rystet til grunnvollene når skjelettet fra fortiden dukker opp. Serien vil bli vist mandag, tirsdag og onsdag i påskeuken.

 

Erkebritisk

Også på TV2 starter påskeuken med en erkebritisk krimserie. Fra tirsdag 22. mars er det den høyt forventede The Night Manager som skal vises. The Night Manager er basert på John Le Carrés bestselger med samme navn. I hovedrollene sees Hugh Laurie og Tom Hiddleston, og regien er det den danske Oscarvinneren Susanne Bier som står for. Handlingen følger den tidligere britiske soldaten Jonathan Pine (Hiddleston) som arbeider som nattevakt på et luksushotell. Han blir rekruttert av etterretningsagenter for å infiltrere nettverket til en internasjonal våpenhandler. For å komme seg inn i våpenhandleren Richard Onslow Ropers (Laurie) innerste sirkel må han bevege seg på feil side av loven.

 

Night Manager, the: Tom Hiddleston, som nattevakten Jonathan Pine

 

Dramatisk vending

Fra og med skjærtorsdag er det Ingen Utvei (org.tittel: Prey 2) som overtar stafettpinnen på NRK. I fjor viste NRK den første sesongen, og i år er det sesong to som står på planen. I den nye sesongen møter vi fengselsbetjent David Murdoch (Philip Glenister). Hans liv tar en dramatisk vending etter et rutinebesøk til sykehuset med den kvinnelige innsatte Jules Hope. Begivenhetene svirrer ut av Murdochs kontroll, og kun en telefonsamtale skal til for å forandre hans liv for alltid. Plutselig befinner den ellers lovlydige fengselsbetjenten seg på feil side av loven.

 

Picture Shows: JULES (Myanna Buring), MURDOCH (Philip Glenister)

 

Ingen påske uten …

De mer klassiske periodedramaene står også i kø denne påsken. Fra langfredag til 2. påskedag er det Unge Inspektør Morse som pryder NRK. Denne serien står som en forløper til den berømte serien om inspektør Morse. Handlingen er satt til 1960-tallet, og vi følger unge Morse i hans tidlige år som politikonstabel. Vi møter også hans seniorpartner, Kriminalinspektør Fred Thursday, og vi følger deres flere etterforskninger i kriminalsaker omkring Oxford.

 

PÅSKEmorse

 

Til manges store glede vil også Agatha Christies mest berømte detektivfortelling være å se på TV2 denne påsken. Det er en nyinnspilling av Christies berømte fortelling, And then there where none, som vil preget TV2s påskehelg. Serien er basert på Agatha Christies bok Ti små negerbarn, som senere byttet navn til And then there where none – av åpenbare grunner. Handlingen finner sted i 1939. Ti fremmede blir invitert til en øy av en ukjent og mystisk vert, og en etter en dukker gjestene opp døde. Er morderen en av dem? På rollelisten finner vi blant annet Toby Stephens (Black sails og Die Another Day) og Charles Dance (Game of Thrones og Imitation game).

 

PÅSKEandthentherewerenone2

 

Radio-krimmen

Radioteateret skal i år sende Sherlock Holmes fortellingen Fryktens Dal av Arthur Conan Doyle. Vi følger Holmes og hans lojale Dr. Watson da en mystisk, kodet melding tilkaller dem til en avsidesliggende herregård. De ankommer for sent til å redde et liv, men bestemmer seg for å følge en sti av spor som forhåpentligvis leder dem til morderen. I hovedrollene er det Thorbjørn Harr som spiller Sherlock, og Nicolai Cleve Broch som spiller Dr. Watson. Påskekrimmen går på: P1+ mandag-torsdag 17.03, P1 torsdag til søndag kl. 23.03 og P2 torsdag til søndag kl. 18.03.

 

Strømming må ikke glemmes

Dersom intet på TV eller radio frister denne påsken, kan vi også slå et slag for de mange gode seriene som befinner seg på de mange gode streamingtjenestene.

På Netflix finnes blant annet Peaky Blinders, Broen, Luther, Forbrytelsen og flere andre gode krimserier. Hos HBO Nordic finner du krem-serier som True detective, Den som dræber og J.K Rowlings The Casual Vacancy. Og C-more stiller sterkt med skandinavisk krim, som Beck, Johan Falk og Mordene i Fjellbacka.

På NRK-nett tv befinner det seg også mange gode klassikere. Mammon, Jonathan Strange & Mr. Norell og Fader Brown er alle gamle og nye klassikere som vil garantere en kriminelt god stemning denne påsken.

 

 

 

BILDEKREDITERING: Nedgravde hemmeligheter: Foto: John Rogers / Mainstreet Pictures 2015 – Prey 2: Ben Blackall/Red Production Comp – Unge Morse: Foto: ITV – And then there were none: Robert Viglasky – The Night Manager: des willie.