I dagens "Ti på tirsdag": Ti bøker du godt kan legge under juletreet.
I dagens ti på tirsdag: De ti siste bøkene BOK365s medarbeider Atle Nielsen har slukt. De fleste av dem forsvarer lett en plass under juletreet.
Her er de ti siste bøkene på leselisten, med en ørliten synsing i tillegg. Den første har vel fått omtale nok, men du kan jo lese den og dømme selv.
Vigdis Hjorth: Arv og miljø
Veldig mye er allerede skrevet og sagt om denne romanen, som også satte i gang debatten om virkelighetslitteraturen for alvor. Vigdis Hjorth skriver fengslende og godt om de to (voksne) barna som blir tilsidesatt etter et arveoppgjør. Virkelighetslitteratur eller ikke: Den ligger under et juletre nær deg.
Tore Renberg: Du er så lys
Renbergs nynorsk-debut er en klassisk Renberg, med en velmenende, kledelig småradikal småbarnsfar i hovedrollen. Helt til den nye naboen dukker opp og overtar hovedrollen. Etter min mening en svært god og tankevekkende skildring av en svært vanskelig sykdom og folk som ikke forstår.
Jon Michelet: Brennende skip
Michelets femte bok om «skogsmatrosen» Halvor Skramstad fortsetter der den fjerde sluttet, ved infernoet Omaha Beach under landgangen i Normandie 6. juni 1944. Og boken er like god som de foregående. Har du første begynt å lese disse bøkene er du trolig hektet, og det er bare å begynne å grue seg til serien er forbi. Viktige og velskrevne bøker fra en som kan sitt fag og orker å ta opp kampen for at krigsseilerne skal få den anerkjennelsen de ikke fikk.
Jørn Lier Horst: Når det mørkner
Den ellevte boken om William Wisting tar oss med tilbake i tid. Til den gangen Wisting var ung tvillingpappa og ambisiøs politimann som strevde med å få tiden til å strekke til. Et artig møte med fortiden til Wisting, og en interessant sak som får sin løsning nesten hundre år etter at forbrytelsen fant sted.
Morten Claussen: Det fortapte landet i vest
Morten Claussen skriver bøker som ikke alltid er like lett tilgjengelige, men som mange litteraturkjennere virkelig elsker. Han har tidligere skrevet fire romaner om det moderne USA, nemlig Heartland, Badlands, Mainland og Nord og ned, som høstet flotte kritikker. Nå vender han tilbake til persongalleriet fra disse bøkene og setter (trolig) et endelig punktum med romanen Det fortapte landet i vest.
Sigmund Falch: Varme hender frå Løten
Dette er en veldig liten bok, hovedsaklig bestående av bilder, og den er lest på en snau halvtime. Det fine er at du kan lese den om igjen mange ganger etterpå, fordi den er så hysterisk morsom. Det er Falchs niende bok der han setter nynorske tekster til gamle fotografier, og han treffer hver gang. Om du ikke kjenner Falchs univers, har du noe til gode. Om du gjør det, vet du hva jeg snakker om.
Helga Flatland: Vingebelastning
Om den tilsynelatende vellykkede 30-åringen Andreas, som ikke har det så bra likevel, tross «kul» jobb, spennende dame, venner og leilighet i Oslo. Andreas, som har en bråte tvangsnevroser og er ekstremt opptatt av fly og flyving, blir en dag utsatt for en ulykke og innlagt på sykehus. Derfra går det ikke akkurat bedre. Romanen hopper frem og tilbake i tid, og lar oss også bli kjent med en rekke veltegnede bipersoner, med den noe tafatte psykologen Bjørnar i spissen. Boken kom i 2015, og det var på tide å få lest den.
Chris Tvedt: Den som forvolder en annens død
Mikael Brenne er tilbake i denne advokatkrimmen fra Bergen, der den lett skakkjørte forsvarsadvokaten Brenne får en drapssak han faktisk tror han kan vinne. Forelsket blir han også. Og selvfølgelig er det en sammenheng.
Hyggelig gjensyn tross tristessen og tragediene Brenne stilles overfor.
Robert Louis Stevenson: Skatten på sjørøverøya.
Ai ai, en klassiker. Om unge Jim Hawkins og den dritskumle sjørøveren Lange John Silver, som har et skattekart …
Av og til er det gøy å lese igjen bøkene du leste i barneutgave eller som illustrert klassiker da du var liten. Skatten på sjørøverøya har alt. En ung hovedperson på eventyr, sjørøvere, seilskuter og mytterister. «Femten mann på en dau manns kiste. Hei og hå og en flaske med rom!»
Snart ferdig med:
Erik Larson: Djevelen i den hvite byen
Dokumentarroman om USA først seriemorder som herjer mens Chicago forbereder verdensutstillingen i 1893. Boken skildrer morderens virksomhet parallelt med byggingen av verdensutstillingen, der de som har fått oppdraget gjør alt de kan for å overgå Paris, som hadde utstillingen forrige gang, og leverte blant annet Eiffeltårnet. Hvordan Chicago skal toppe dette er det store spørmålet. Og mens planleggerne løper om kapp med tiden, dreper den sjarmerende legen H.H. Holmes den ene kvinnen etter den andre uten at noen fatter mistanke …
Les også: Ti fra bokhøsten – og sensommeren
Les også: Ti klassiske kjærlighetspar
Les også: Ti Dickens-figurer på tirsdag
Les også: Ti tips til påskekrimmen
Les også: Ti Hamsun-skikkelser på tirsdag