Ti bøker å lese på kvinnedagen

I anledning kvinnedagen presenterer vi ti bøker om sterke kvinner i litteraturen.

Heldigvis er litteraturen full av sterke kvinner. Bøkene om dem kan, og burde, leses alle andre dager i året også, men hvilken dag passer vel bedre enn selveste kvinnedagen til å lese bøker om kvinnekamp, kvinnekropp og damer med bein i nesa?

Marta Breen og Jenny Jordahl (ill.): Kvinner i kamp (Cappelen Damm)

Kvinnebevegelsen har hatt mange kamper. Noen små, noen større, mange dramatiske. Marta Breen og Jenny Jordahl har samlet 150 år med kvinnekamp mellom to permer. I denne boken får leseren vite om sterke skikkelser, politikken og feminismen i utvikling.

 

 

Nina Brochmann og Ellen Støkken Dahl: Gleden med skjeden (Aschehoug)

De fleste kvinner vet svært lite om sitt eget underliv. Dette ville Nina Brochmann og Ellen Støkken Dahl endre på. I Gleden med skjeden får leseren en lettfattelig, men grundig innføring i det kvinnelige underliv, med illustrasjoner av Tegnehanne.

 

 

Astrid Lindgren: Pippi Langstrømpe (Cappelen Damm)

Pippi er et stort feministisk symbol. Hun tar alt, også hesten sin, på strak arm. Bøkene om Pippi passer for alle unge lesere, men også for eldre lesere som trenger et gjensyn med den tøffe damen.

 

Chimamanda Ngozi Adichie: Vi burde alle være feminister (Gyldendal)

Chimamanda Ngozi Adichie er en av vår tids sterkeste kvinnelige stemmer. I essayet Vi burde alle være feminister bruker Adichie av egne opplevelser for å si noe om hvordan det er å være kvinne i dagens samfunn og hvordan vi alle burde være feminister.

 

 

Jung Chang: Ville svaner. Tre døtre av Kina (Gyldendal)

Denne boken er en klassiker, en familiesaga og en spennende kvinnehistorie. Boken følger tre kvinner; en datter, en mor og en mormor, gjennom de dramatiske omveltningene Kina opplevde løpet av ett århundre.

 

Michelle Obama: Min historie (Cappelen Damm)

Michelle Obamas livshistorie er ikke spennende kun i den forstand at hun giftet seg med en fremtidig amerikansk president. Hennes livshistorie er historien om en ung kvinne, fra sør-siden i Chicago, og hennes kamper mot mannsjåvinisme og rasisme. Inspirerende historie.

 

 

Lucy M. Montgomery: Anne fra Bjørkely (Transit)

Anne fra Bjørkely må kunne plasseres i samme kategori som Pippi Langstrømpe. Det er kategorien «Damer med bein i nesa.»

 

 

Naomi Alderman: Kraften (Press)

Hva hadde skjedd hvis kvinnene fikk det fysiske overtaket? I Naomi Aldermans internasjonale suksessdebut skjer nettopp dette. Vi møter tre kvinner og en mann som alle får livet forandret av en ny kraft. Hva gjør den nye makten med dem? Hvordan forandres samfunnet, menneskene og forholdet mellom kjønnene?

 

 

Mary Beard: Kvinner & makt (Cappelen Damm)

En sakprosabok om hvordan menn historisk sett har behandlet mektige kvinner. Med eksempler fra Medusa til Theresa May, ser Beard nærmere på hvordan vi ser på kvinner med makt, og hvordan mektige kvinner nekter å la seg måle etter mannlige modeller og sjablonger.

 

Louisa May Alcott: Little women

Alcotts klassiker om de fire March-søstrene er både et familiedrama, men også et bilde på hvordan kvinner forsøker å bryte ut av de rollene pålagt kvinner i samfunnet.  Vi følger søstrene gjennom barndom og voksen alder, med den amerikanske borgerkrigen som bakteppe.