Ti barnebøker å glede seg til

Fra Marcos Farinas bok "Du og jeg og alle sammen" (illustrasjon: Marcos Farina)

Sola har snudd og tiden går mot en ny vår og nye barne- og ungdomsbøker. Her er ti vi kan begynne å glede oss til.

Retro billedbok

Du og jeg og alle sammen (Mangschou) er en billedbok av den argentinske illustratøren Marcos Farina. Den handler om de store og små tingene vi alle er nødt til å foreta oss i løpet av livet, som å drømme og tisse og føle og tenke. De fargesterke og klare illustrasjonene til Farina gir boka et retro preg – til glede for nostalgiske barne- og voksenhjerter.

Mange år med Jakob og Neikob

Det er over ti år siden Samlaget utga Kari Stais første bok om Jakob som sier ja og Neikob som sier nei. I januar kommer den siste boka om dem. I Jakob og Neikob og tidsmaskinen har det plutselig gått ti år uten at Jakob og Neikob har fått det med seg. Hvor ble det av tiden? Er det Tjuven som har stukket av med den? Kanskje kan en tidsmaskin være redningen.

Det barna vil ha svar på

Barn lurer på så mangt. I årets Hvorfor har vi ikke president i Norge? av Susanne Kaluza fikk de svar på spørsmål rundt det norske demokratiet. I den kommende Hvorfor vokser det ikke hår på tunga? (Cappelen Damm) får de svar på spørsmål om kroppen. Denne gangen står legen Kaveh Rashidi for svarene, mens det igjen er Leonard Furuberg som har illustrert.

På nye eventyr

Kim Fupz Aakeson og Stian Hole har et nytt bokprosjekt på trappene. I Eventyr (Cappelen Damm) møter vi en mormor som surrer og glemmer, men jammen om hun fortsatt kan fortelle eventyr! Stian Holes illustrasjoner er drømmeaktige og varierte og snart klare til å ta både store og små langt vekk fra hverdagen igjen.

 

Ny roman fra Iben Akerlie

Iben Akerlie brakdebuterte med Lars er lol i 2016. I mai kommer boka Sommeren alt skjedde (Aschehoug) som handler om Nora som gruer seg til å tilbringe sommerferien hos mormor i en bygd der hun ikke kjenner noen. I bygda møter hun Abbas som har de grønneste øynene Nora har sett. Men hvorfor virker det som det er andre regler for Abbas enn for Nora i den lille bygda?

Amuletten-fans kan glede seg

Det viser seg nemlig at Amy Kim Kibuishi, kona til skaperen av Amuletten, også lager tegneserier, i samme stil som sin mann. I mars er det duket for mystikk, romantikk og eventyr i et flunkende nytt fantasy-univers i Mysteriet med den blå tåken (Fontini).

Med regulering både oppe og nede

Når kallenavnet ditt er Peanøtt og du har regulering både oppe og nede kan du ikke bli den kuleste på ungdomsskolen. Det konkluderer i hvert fall Pia med i den kommende boka Perfekt (Vigmostad & Bjørke) av Ingunn Røyset. Men når Pias bestevenninne Nathalie går inn for å bli skolens dronning, må Pia være med på ting hun ikke hadde planer om, eller må hun egentlig det?

Britisk tegneseriefavoritt

I slutten av januar kommer tegneserien Heartstopper av Alice Oseman på norsk. I Hjertestopper 1 (Gyldendal) følger vi Charlie som blir hodestups forelska i kompisen Nick. Problemet er bare at Nick er en av de mest populære guttene på skolen, og så liker han jenter, eller?

Sex & SOME

I mai kommer ny ungdomsroman fra forfatteren av #Kampklar, Nina Rossing. #Naken (Vigmostad & Bjørke) handler om Thea på 16 som leter etter en gutt å ligge med. På en av årets beste fester sniker hun seg av gårde med «Don Juan» Amund, men ingen av dem er klar over at noen følger etter dem og filmer alt som skjer. #Naken handler om å miste kontrollen og om å ta den tilbake.

Kjærlighetsroman for unge voksne

Det handler gjerne om kjærlighet når Elin Hansson skriver barnebøker. Kjærlighet er også tema i hennes kommende ungdomsbok Felefeber (Aschehoug). Felefeber handler om Torleif. Etter at moren hans dør, flytter han hjem til bygda der faren og broren driver med elgjakt og andre ting Torleif ikke er så interessert i. Han vil heller spille hardingfele. Og så er han homofil, det vet ikke de andre.