– Tegner til å bli stilongs-sommer

DAGENS SOMMERGJEST: Når værmeldingen spår grå skyer og ensifret temperatur tegner det til å bli en kald start på sommeren for forlagssjefen i Cappelen Damm barn og ungdom, Ragnfrid Trohaug. Forhåpentligvis tar det seg opp når hjemme-ferien starter.

– Hvor tilbringer du ferien?

– Det tegner til å bli stillongs-sommer som starter nordpå, nærmere bestemt Bodø, og fortsetter som hytteturné rundt Oslofjorden til gode venner. Sykkeltur til Kikut med hele familien står høyt også på lista. Jeg er fan av hjemme-ferie, så lenge man ikke bruker tida på å tenke at man burde rydde boden.

– Hva må en god sommerferie inneholde?

– Akkurat passe avslappa tidsskjema med ingredienser som sol, sjø, natur, sykling, venner og familie i riktig blandingsforhold. Med riktig vær er skandinavisk sommer uslåelig. Det store spørsmålet, er jo om det slår til. 9 grader og regn blir man ikke opplada av.

– Hvilken bok er den beste du har lest så langt i år? Og hvilken ligger øverst i bokbunken i ferien?

– Kombinasjonen av å lese ungdomsboka Hva vil folk si? Av Iram Haq og Hilde Hagerup samtidig som jeg leste ut av skyggene av Shazia Majid har vært gjensidig berikende. Begge er nøkler til å få bedre innsikt i historiene til både 1. og 2.-generasjons norskpakistanere. Godt skrevet er de også.

– Øverst i bunken ligger Koka björn av Mikael Niemi i tillegg, Sally Rooneys Normal people og Skyggeboken, tredje bind av Saabye Christensens Byens spor-trilogi. De representerer et gyllent triangel i min identitet: en oppvekst på Nordkalotten med Læstadius som en selvfølgelig kulturell referanse, the formative years som gymnasiast på internasjonale UWC Atlantic College i Wales (jada, Rooney er irsk) og Fagerborg i Oslo som er mitt holdepunkt som voksen.

– Bøker på papir, på brett eller på øret?

– Papirbok når jeg skal være i fred, strømma lydbok når hele familien har fri og tid til å sitte sammen i sofaen og bare lytte. Å høre barnebøker sammen er en strålende familieaktivitet, og minner meg om barndom med felles radiolytting.

– Hva står på bordet hvis du får velge ditt perfekte sommermåltid?

– Kokte, nordnorske reker med dill, sitron, hjemmelaga majones og flettaloff og slår aldri feil på sommeren.

– Hvem ville du invitert til bords, hvis du ikke kunne velge familie eller kjæreste?

– Med et langbord ville det vært plass til Sanner, Skei Grande, Sira Myhre, Åmås i Fritt Ord, Lin Marie Holvik i Kulturtanken og Tretvoll fra foreningen!Les. Middagsagenda: hvordan kan vi sørge for at barn og unge leser også i framtida? Hvordan kan litteratur, lesing og kultur være viktige verktøy for å lære kritisk tenkning? Hva vil det si for samfunnet å ha lesekompetente borgere? Spent på hva ministrene vil tenke om temaet.

– Hvem i Bok-Norge vil du helst gi en blomsterbukett?

– Silje Tretvoll og resten av gjengen i Foreningen!les. De arbeider knallhardt og hver dag med å skape lesere av alle barn og ungdom i landet; ikke bare trenger bokbransjen at det finnes lesere i framtida, alle velfungerende, moderne demokrati trenger et lesende folk.

– … og hvem ville du gitt en neve brennesle?

– Til den tv-serie-elskende middelklassen som er i ferd med å utdefinere seg selv som lesende forbilder for barna sine. Vi vil jo at barn fortsatt skal lese, da må de se at vi som foreldre faktisk gjør det. Jeg blir Elias Rukla-aktig i hodet når jeg tenker på disse tingene.

– Hvis du fikk være kulturminister for en høst – hva er det første du ville gjort?

– Tatt en alvorsprat med kunnskapsministeren og blitt enig om å rett og slett bare bestemme at et godt skolebibliotek er noe alle elever har rett på. Jeg ville også jobba etter mantraet: kunst, kultur, teknologi og idrett skal brukes i arbeidet for å minske de sosiale forskjellene mellom folk. Som 12-åring var det Kirke- og Kulturminister jeg faktisk drømte om å bli, nest etter proff fotballspiller og barneombud, og før journalist.

– BOK365 kårer denne sommeren tidenes norske romanfigur. Hvem ville du ha valgt?

– Siss og Unn står høyt på lista, vanskelig å skille mellom disse to. Også vanskelig å si om Isslottet egentlig er en voksenroman eller ei litt underlig ungdomsbok.

– Hva hadde vært tittelen på boken om ditt liv?

– Drømmen er jo å kunne bruke Tonje Glimmerdals motto fart og sjølvtillit i ei bok om seg sjøl. Noen ganger passer stål og gelé på samme tid bedre. Men jeg går for Glimmerdal-varianten.

– Hvilket spørsmål burde vi ha stilt deg?

– Hvem ga deg din første autograf? Svaret er Målfrid Grude Flekkøy, verdens første barneombud. Hun troner øverst, og kort etter fikk jeg Roar Strand på Rosenborg og sjølvaste Gro Harlem Brundtland. Jeg var skikkelig stolt av den autograf-rekka der.