Tar kampen for kvinnekampen

FRAMSNAKKING: Ellen Hogsnes vil løfte frem gamle kvinneaktivister og en ny forfatter-favoritt fra Samlaget.

– Jeg synes at det er mange veldig gode bøker utgitt i år som kunne fått mer oppmerksomhet, sier Ellen Hogsnes, markedssjef i Oktober.

Der er vi hjertens enige med henne. Derfor utfordrer BOK365 forlagsfolk til A) å løfte frem en bok fra eget forlag som ikke har fått den oppmerksomheten den fortjener, og B) å velge en bok fra et konkurrerende forlag.

Sørgelig aktuell

– Hvis jeg bare skal trekke frem én tittel blant våre egne, velger jeg Vi var mange. Kvinneaktivister fra 70-tallet forteller av Ellen Aanesen, Unni Rustad, Berit Morland og Linn Stalsberg. Denne boken forteller om den utrolig viktige kampen som ble kjempet på 1970-tallet for at kvinner skulle få rettigheter mange i dag tar for gitt. Og da tenker jeg ikke bare på abortkampen, som jo i dag dessverre er sørgelig aktuell. Jeg snakker også om kvinners rettigheter i arbeidslivet og på hjemmebane, sier Hogsnes. – I Vi var mange deler norske kvinner sine personlige erfaringer med kampen for sine rettigheter. Noen av disse erfaringene fremstår nesten som science fiction, så langt er vi på noen områder fra dagens virkelighet – heldigvis! Men rettighetene har ikke kommet av seg selv. Det var en kamp, og jeg mener det er viktig at denne historien er kjent, for alle.

Velger Ravatn

Når hun blir utfordret til å velge en forfatter fra et annet forlag, faller valget på Samlagets Agnes Ravatn:

– Jeg hadde ikke lest noe av henne før jeg plukket opp Verda er ein skandale i fjor og ble fullstendig bergtatt. Derfor ser jeg frem til å gå i gang med årets bok, Stoisk uro. Og deretter vil jeg lese resten av forfatterskapet. Men det blir ikke før julaften, frem til da skal jeg konsentrere meg om å jobbe for at så mange Oktober-bøker som mulig havner under årets juletrær.