– En tap-tap-situasjon

- Uansett utfall blir saken en skandale, sier Torgrim Eggen, som er på tittel-jakt. Har du lyst til å vinne en pall med hasj er det bare å komme med forslag. Skroll nedover.

I dag lanserte Kagge sin høstliste i sine nye lokaler i Tordenskiolds gate, og det var selvsagt fokus på den siste ukes store snakkis; Helga Hjorths tilsvar på søsterens Arv og miljø (Cappelen Damm).

–  2016 ble det store virkelighetsdebatt-året. Mange trodde at debatten hadde lagt seg, men vi fikk en ny omdreining da vi i forrige uke lanserte romanen Fri vilje av Helga Hjorth, sa Gaathaug, som er svært fornøyd med mottakelsen romanen har fått:

–  Den har vært overveldende, og dette viser at satsingen vår på skjønnlitteratur har gitt uttelling.

 

Underjordisk suksess

– Vi har styrket vår skjønnlitterære satsing, blant annet ved å ansette en egen redaktør for oversatt skjønnlitteratur, Anja Gustavson, forteller Gaathaug.

Det viste seg å være en god ansettelse, for Gustavsons første kjøp var Colson Whiteheads Den underjordiske jernbanen, som siden utgivelsen i juli har fått en fantastisk mottakelse av både anmeldere og lesere.

– Det er utrolig stas å utgi både Helga og Colson, og så se at disse bøkene skaper bølger i nyhetsbildet, sier Gaathaug til BOK365.

Colson Whitehead kommer til Norge neste uke og er da blant annet å møte på Litteraturhuset. En annen høstaktuell forfatter, som var til stede under pressekonferansen i dag, var Paolo Cognetti.


KJÆRLIGHET TIL FJELLET: Paolo Cognetti på Kagges pressekonferanse.

 

Med romanen De åtte fjellene vant han Italias viktigste litterære priser, Premio Strega Giovani og Premio Strega, som kan sammenlignes med vår egen Bragepris.

– Dette er en kjærlighetshistorie – om kjærligheten til fjellene. Den handler om arv, utdannelse og vennskap mellom to veldig forskjellige menn, fortalte Cognetti om boken.

 

LES OGSÅ: Misvisende om Kagge-resultat. 

 

Nye og gamle stemmer

Høstens kanskje eldste forfatter er også å finne på Kagges høstliste. Tordis Ørjasæter har rukket å fylle nitti år, og utgir denne høsten Kjærligheten har sitt eget språk.

– Ørjasæter hadde en bok hun bare måtte skrive, og du verden så glad vi er for at den nå er ute, sa Gaathaug.


BOK OM SØNNEN: Tordis Ørjasæter skriver om de ulike livsfasene med Dag Tore og familien.

 

Boken handler om livet med Dag Tore, og om hvordan kjærligheten må finne nye veier når ordene ikke kommer.

Nye stemmer er også å finne på Kagges høstliste, og Gaathaug trekker frem Hilde Vesaas som en debutant det er verdt å merke seg:

– Det er spennende med en ung kvinnelig stemme om krigen, sa hun.

Vesaas, som for øvrig er barnebarnet til Tarjei Vesaas, utgir en bok om en av de aller største heltedådene under andre verdenskrig. Carl Fredriksens transport er fortellingen om helt vanlige mennesker som utførte noen ganske uvanlige handlinger, og med livet som innsats reddet tusenvis av mennesker over grensen til Sverige.

 

En tap-tap-situasjon

– Det er helt umulig å velge ut noen få høydepunkter. Jeg kunne ha lest opp hele katalogen som høydepunkt. Alle burde få Kagges høstkatalog i gave, det er så mye spennende her, sier Gaathaug til BOK365 når hun får i oppdrag å trekke frem noen personlige favoritter.

Men én bok blir det vil garantert skape bølger: Torgrim Eggens bok om Jensen-Cappelen-rettssaken, hvor Eggen har sittet ringside.


SITTET RINGSIDE: Torgrim Eggen har fulgt Cappelen-Jensen-saken helt fra start.

 

– Det er en absurd mengde informasjon å fordøye. Jeg kunne lett skrevet 2000 sider om dette, uttalte han selv.

Men det skal han heldigvis ikke. Han setter strek ved dommen.

– Jeg vet ikke noe mer enn dere om hva utfallet blir. Jeg vet ikke en gang hvilken tittel boken skal ha. Så jeg tar i mot hjelp med takk – vinneren kan få en pall med hasj, sa han til latter fra det fremmøtte pressekorpset, og hevder at uansett utfall er rettsaken en sensasjon:

– Dersom han blir dømt er det den største norske politiskandalen i norsk historie. Dersom han blir frikjent er det en etterforskningsskandale av dimensjoner, som må få et etterspill. Det er rett og slett en tap-tap-situasjon.

 

– Forrykende lesestoff

Boken er skrevet med stor hjelp fra Eirik Jensen selv, og hans hjelp har vært uvurderlig i følge Eggen:

– Uten Eirik tviler jeg på om det hadde blitt noen bok i det hele tatt. Han har hatt seg tid til å hjelpe i en periode som var enormt psykisk krevende for ham.

Uansett domutfall lover Eggen en spennende bok:

– Jeg håper boken kan klargjøre det folk har funnet forvirrende ved rettsaken, fylle inn hull der det trengs, og besvare spørsmål, så vel som den skal reise noen nye. Det blir hvert fall forrykende lesestoff.

 

Bibel, planter og strikking

Stenersens forlag byr på et gledelig gjensyn med Norges mest populære strikkeduo; Klompelompe.

– Boken, som utkom for tre uker siden, har allerede solgt i 50.000 eksemplarer, og totalt har Klompelompe-bøkene solgt i 230.000 eksemplarer. Det har virkelig vært et eventyr, uttalte Jorunn Sandsmark under pressekonferansen.

Sandsmark trekker også frem Anne Hope Jahren – en amerikaner med norske aner, som denne høsten utkommer med Alt jeg vet om planter.

– Boken vant den amerikanske kritikerprisen, og har fått et samlet anmelderkorps hente frem superlativene. Vi er veldig stolte av å utgi denne perlen av en bok på norsk.

 

Bibel-Babel-kaos

Stolt er Sandsmark også over Svein Tindbergs neste bok: Bibelfortellinger for barn. Tindberg har hatt enorm suksess med sine teaterforestillinger fra Bibelen for voksne.

– Jeg hadde ikke noen kristen oppvekst, men en oppvekst fylt av eventyr og fortellinger. I denne boken har jeg fylt ut hullene i bibelen og tolket helt fritt der jeg følte det var rom for det. Hadde Noa kanskje en tante? Hvordan gikk Adam og Eva frem da de skulle navngi alle verdens dyr? Hvordan utfoldet kaoset seg i Babel den dagen Gud skapte alle verdens språk? Jeg har rett og slett fått inn alt det jeg syns er gøy, og resultatet er en skikkelig familiebibel.