Svensk lese-påske

SCENEVANT: Marta Breen. (Foto: Maria Gossé)

Det blir ikke skrivepåske for Marta Breen, men "lesepåske" - og det er feministisk litteratur som er pakket ned i kofferten.

 Påsken tilbringes i Värmland, hvor Breen har et feriehus. Da er det duket for svenske påsketradisjoner:

– Svenskene er veldig opptatt av påsken, så vi forsøker å adoptere noen av de lokale tradisjonene når det gjelder mat, pynt og fest, forteller Breen.

Her skal det ikke jobbes, selv om hun for tiden holder på med et nytt prosjekt:

– Jeg jobber med et par bokprosjekter, blant annet en essayistisk bok om kvinners rom i offentligheten, som etter planen skal ut neste vår.

Sterke kvinner i kofferten

– Jeg kommer ikke til å skrive i påsken, bare lese, sier Breen. Og det er selvsagt feministisk litteratur som er pakket ned i kofferten.

– I forbindelse med 8. mars-feiringen fikk jeg en rekke aktuelle bøker som jeg nå skal kaste meg over: Mary Beards Kvinner & makt, Caroline Hainers Menn som viser fram pikken sin og Naomi Aldermans Kraften.

 – Hva var den siste virkelig gode boken du leste?

– I forbindelse med Kritikerprisen som nylig ble delt ut, leste jeg fjorårets bok av Anne Bitsch: Går du nå, er du ikke lenger min datter. Den er veldig sterk på alle måter. Forfatteren avkler våre forestillinger om hva som er den typiske overgriperen og det typiske offeret. Og det trengs.

 

(Hovedfoto: Maria Gossé)