Kristina Ahlinder (bildet) kan glede seg over en økning i den svenske digitalomsetningen, men den tradisjonelle bokomsetningen faller.
Den svenske bokomsetningen økte med 1,6 prosent i fjor, viser en fersk rapport som Svenska Bokhandlareföreningen og Svenska Förläggareföreningen har utarbeidet.
Det er de digitale abonnementstjenestene som BookBeat, Nextory og Storytel som driver omsetningen riktig vei. Regner man vekk disse, faller den øvrige bokomsetningen – gjennom fysisk bokhandel, dagligvarehandel og internettbokhandlere/bokklubber – med 2 prosent.
Rapporten Boken 2017 – marknaden, trender och analyser er utarbeidet av Erik Wikberg, doktorand ved Handelshögskolan i Stockholm.
Fysisk minus
– Takket være en sterk tilvekst for digitale abonnementtjenester vokste markedet som helhet. Det er gledelig. Men det er samtidig viktig å være oppmerksom på at bokomsetningen ville ha gått ned uten disse nye aktørene i markedet. Det er også store variasjoner i boksalget mellom länene (fylkene), så vi har noen utfordringer med tanke på å styrke boklesingen i alle befolkningsgrupper og i alle deler av landet, sier Erik Wikberg.
Omsetningen gjennom fysisk bokhandel minket med hele 4,9 prosent. Bokomsetningen gjennom svensk dagligvarehandel fortsetter den negative trenden man har sett de siste årene. Selv om fallet i fjor ble noe dempet, viste fasit minus 5,6 prosent. Bokomsetningen gjennom internettbokhandel og bokklubb lander hårfint i pluss.
Blant forklaringene som trekkes frem, er at ukedagene før jul falt i favør internett-handel framfor i julegavehandel i fysisk bokhandel. Dessuten førte verken høstens Nobelpris- eller Augustprisutdeling til noen store salgssuksesser.
Kepler i topp
Sjef i den svenske forleggerforeningen, Kristina Ahlinder, kan glede seg over en fortsatt økning i barne- og ungdomsboksalget. Denne var på 2,9 prosent. I lesealderen 9–12 år var omsetningsøkningen på hele 20,5 prosent.
Svenskenes paradegren, krimlitteraturen, måtte tåle litt juling i fjor. Selv om krim og spenning-bøkene dominerer i topp på salgslistene, ble omsetningen redusert med 7,9 prosent.
Den mest solgte skjønnlitterære boken i Sverige i fjor ble Lars Keplers Kaninjägaren, mens Therese Lindgrens Ibland mår jag inte så bra ble den mest solgte sakprosaboken.
(Foto: Svenska Förläggareföreningen)