Strawberry Publishing inntar Sverige

- I dag har vi vunnet Willy Wonkas gullbillett og landet måneraketten på en og samme gang, sier Strawberry-forlegger Jonas Forsang, som henter Karin Linge Nordh, Anders Sjöqvist og Sara Lindegren fra Bonnier-forlaget Forum.

Strawberry Publishing satser tungt i det svenske bokmarkedet, og henter to av Sveriges ledende forleggere for å bygge forlagets litterære profil. Bokforlaget Forums kommunikasjonsstrateg Sara Lindegren blir salgs- og markedssjef i selskapet.

– Å bygge et selskap handler alltid om mennesker, og dette er enda viktigere i en bransje som så til de grader handler om relasjoner. Vi jakter kun på ansatte med ekstreme ferdigheter, derfor har vi det siste året møtt svenske forlag, bransjemennesker og forfattere for å finne vårt dream team. Nå er førsterekke på plass, og vi har store ambisjoner, sier Petter Stordalen, største eier i Strawberry Publishing.

Tre fra Forum

– Vi blir aldri bedre enn de som jobber hos oss, så i dag har vi vunnet Willy Wonkas gullbillett og landet måneraketten på en og samme gang. At alle tre kommer fra Forum er en ren tilfeldighet, men det sier selvsagt mye om det Forum har fått til de siste 15 årene, sier Jonas Forsang, forlegger i Strawberry Publishing.

INNTAR SVERIGE: Strawberry-forlegger Jonas Forsang og Petter Stordalen.

Strawberry Publishing har det siste året markert seg i norsk forlagsbransje med flere høyprofilerte utgivelser, forfatteroverganger og oppkjøp. Forlagsgrupperingen består av forlagene Pilar, Armada, Capitana, Canoa og Bastion, og har forfattere som Jørn Lier Horst, Tom Egeland, Santa Montefiore og Jojo Moyes i stallen. Strawberry Publishing er eid av Petter Stordalen og forleggerne Jonas Forsang og Magnus Rønningen, og sikter på drøye 100 millioner i omsetning i Norge i 2019.

Gull og diamanter

På Forums forfatterliste finner man nobelprisvinnerne Toni Morrison, Elfride Jelinek og Doris Lessing. Men det er først og fremst med hjemlige svenske bestselger-forfattere Fredrik Backman, Camilla Läckberg, Stefan Ahnhem og Ninni Schulman forlaget har markert seg i nyere tid. Forum har vært et av de store kommersielle lokomotivene i svensk forlagsbransje. Under Forums eget arrangement «Guldboksgalan 2019» nylig, ble Läckberg tildelt «Diamantboken» for å ha solgt over 300 000 eksemplarer av Häxan i fjor.

På Forums lister finner vi også norske profiler om Karin Fossum og Anne B. Ragde, samt fjorårets store internasjonale suksess: Michelle Obamas Min historia.

Skjønnlitterære bestselgere

Karin Linge Nordh er ansatt som publisistisk sjef for skjønnlitteratur, hun kommer fra stillingen som ansvarlig forlegger for svensk skjønnlitteratur i Bokförlaget Forum. Linge Nordh har vært instrumentell i å bygge opp Forums svenske skjønnlitterære liste, med forfattere som som Camilla Läckberg, Viveca Sten, Mons Kallentoft, Ninni Schulman, Simona Ahrnstedt, Tina Frennstedt och Anna Fredriksson. Hennes oversatte forfatterskap inkluderer Toni Morrison, Elizabeth Strout og Jan-Philipp Sendker.

– Jag har elsket hvert eneste sekund av mine 21 år hos Bonnierförlagen og Bokförlaget Forum, men brenner av lengsel etter å få skapa noe nytt sammen med Strawberry Publishing. Med Anders (Sjöqvist) og de norske stjerneforleggerne Anne Fløtaker, Ingrid Ryvarden og Jonas Forsang ved min side, føles det som om jeg blir en del av et skandinaviskt litterært superteam, sier Karin Linge Nordh, påtroppende publisistisk sjef for skjønnlitteratur hos Strawberry Publishing.

Skal styre sakprosaen

Anders Sjöqvist er ansatt som publisistisk sjef for sakprosa, han kommer fra stillingen som ansvarlig forlegger for faglitteratur i Bokförlaget Forum hvor han har gitt ut bøker med blant andre Stina Wollter, Alexander Pärleros, Marika Carlsson, Kalle Lind, Therese Lindgren, Elaine Eksvärd, Birgitta Ohlsson og Michelle Obama.

– Etter 20 fantastiske år hos Bonnierförlagen og 15 år på Bokförlaget Forum var det på tide med nye utfordringer. Å få sjansen til å bygge noe nytt fra grunnen av sammen med Karin og Sara er en drøm som går i oppfyllelse, sier Anders Sjöqvist, påtroppende publisistisk sjef for sakprosa.

Fra debut til verdensherredømme

Sara Lindegren er ansatt som salgs- og markedssjef for Strawberry Publishing AB. Hun har hatt ansvar for alle lanseringer på Forum siden 2006, har blant annet fulgt Camilla Läckberg «fra debut til verdensherredømme».

– Jag er svært takknemlig for årene med Bonnier og alla fantastiske mennesker jeg har fått jobbe sammen med gjennom mine år som kommunikasjonsstrateg på Forum. Det er opparbeidet erfaring, viktig kunnskap og fremfor alt mye glede som jag nå tar med meg på et nytt eventyr med Strawberry Publishing, sier Sara Lindegren, påtroppende salgs- og markedssjef i Strawberry Publishing.

– Utrolig sterke navn

– Vi har jo ventet på hva som skulle bli Stordalens første trekk. Det har ryktes at de har vært i kontakt med en håndfull forlag, og vi har spekulert i hvilket forlag de ender opp med å kjøpe. Og så gjør de det altså slik, sier PeKå Englund, publisher i det svenske bokbransjemagasinet SvB.se til BOK365. – Det er utrolig sterke navn de henter inn. Dette må ha gått fort, og må komme som et sjokk for Forum og Bonnierförlagen.

Forums forlagssjef Adam Dahlin fikk beskjed om de tre medarbeidernes exit i går:

– Det er klart vi kommer til å savne dem som kollegaer, dyktige og erfarne sådanne. Samtidig er det et fritt arbeidsmarked, sier Dahlin til SvB.se, og legger til: – Forum står sterkt. Vi har vært der i 75 år og kommer til å finnes der om 75 år. Det er min overbevisning når røyken har lagt seg, men står vi midt oppe i en prosess med en situasjon vi må håndtere.

Dahlin sier også at han vil «gratulere Stordalen med en fantastisk rekruttering.

Jakter ambisiøs CEO

Det svenske Strawberry-laget er langt fra komplett:

– Vi jakter fortsatt på nye kollegaer til nøkkelstillinger. Aller viktigst en CEO og det vi jakter på er en ambisiøs leder med et nært forhold til både kalkulator og firmakultur, bransjeerfaring er ikke noe krav. Hjertet i et forlag vil alltid handle om å produsere gode bøker, derfor har de redaksjonelle sjefsstillingene vært vårt hovedfokus. Nå løfter vi blikket for å finne resten av teamet som skal definere vår satsning i Sverige, sier Jonas Forsang.