Store navn til LitFestBergen

Deltar på LitFestBergen: Karl Ove Knausgård (foto: Nina Rangøy)

Festivaltema om hvordan litteraturen kan spille en rolle for å finne løsninger.

For sjette gang arrangeres Bergen internasjonale litteraturfestival, LitFestBergen.

Store forfatternavn som Karl Ove Knausgård, tyske Judith Hermann, den palestinske forfatteren Adania Shibli og den internasjonale Bookerpris-vinneren Georgi Gaspodinov fra Bulgaria gjester festivalen.

Litteratur for å finne løsninger

Årets tema er oppløsning.

«Der legger vi vekt på suffikset «-løsning». Hvilke oppløsningstendenser ser vi i verden i dag? Og hvordan kan litteraturen spille en rolle for å finne løsninger både for det enkelte mennesket og for de store problemene i verden i dag?» heter det i en pressemelding.

Frode Grytten under Litfest 2020 – Bergen internasjonale litteraturfestival. Grytten gjester også festivalen i 2024. Foto: Eivind Senneset

Det vil bli samtaler som «korrupsjon og olje i Norge», om utvidingen av BRICS-landene og bokbad om tegneseriedokumentaren Diaries of War. Det blir også NM i slam, litterært stemnemøte, poetisk punkgalla, feiring av kinesisk nyttår, introduksjon til samisk litteratur og klimalitteratur, blant annet.

Også den palestinske forfatteren Adania Shibli gjester festivalen. Shibli fikk ikke motta en litteraturpris under Bokmessa i Frankfurt i høst på grunn av krigen mellom Hamas og Israel. Under den offisielle åpningen av LitFestBergen er Shibli invitert til å lese takketalen hun skal holde i Frankfurt.

«Kan vi forlate årets festival klokere og mer optimistiske på vegne av litteraturen og verden?» heter det i en pressemelding.

Under festivalen skal stykket «Leika leiken» spilles – det aller nyeste Jon Fosse har skrevet. Foto: Agnete Brun

Store norske

I 2022 skrev Jon Fosse et hørespill på oppdrag fra LitFestBergen. Under festivalen skal stykket Leika leiken spilles – det aller nyeste Jon Fosse har skrevet.

Andre norske forfattere som Frode Grytten, Erlend Loe, Ingvild Rishøi og Pedro Carmona-Alvarez kommer til festivalen.

Den prisvinnende forfatteren Erlend Loe kommer til LitFestBergen. Foto: Anne Gaathaug

Også ungdom står for intervju av forfatterne på scenen på Litteraturhuset, og skal dele ut litteraturprisen Gullkroken til en av forfatterne.

Festivalen finner sted fra 7. februar til 11. februar 2024.