Sterke navn på Lillehammer-menyen

Den stadig nobelprisaktuelle Ngugi wa Thiong’o fører an et sterkt felt med forfattere til Norsk Litteraturfestival 2017.

Karl Ove Knausgård, Ngugi wa Thiong’o, Åsne Seierstad, Sjón, Kamila Shamsie, Moddi, Jerry Pinto, Svein Nyhus og Meg Rosoff (bildet over) er blant årets hovednavn.

Litteraturfestivalen på Lillehammer er Nordens største og ble av Penguin nylig kåret til en av de 20 beste litteraturfestivalene i verden. Lillehammer i mai er med andre ord et godt sted å være for de som vil vite hva som rører seg i litteraturen akkurat nå. Sentrale temaer i årets program er indisk litteratur, nasjonalisme og ytringsfrihet. Festivalen feirer også at Pegasus er 10 år.

 

TIL LILLEHAMMER: Ngugi wa Thiong’o.

 

Indisk litteratur

– På nytt har indisk litteratur blitt aktuell i vår del av verden. De forfatterne som for noen år siden skapte en bølge av oversettelser i Norge, har nå modnet ytterligere, og er viktige samfunnsdebattanter i landet. Med fremveksten av nasjonalistiske strømninger i vår egen del av verden, kan vi nå se den indiske litteraturen på en helt ny måte. Som et varsel, sier festivalsjef Marit Borkenhagen.

– India er et land hvor mange ulike religioner, etniske grupper og språk eksisterer side om side, samtidig som landet også er preget av ekstreme forskjeller mellom rik og fattig, overklasse og underklasse, menn og kvinner, majoriteter og minoriteter. Litteraturen er et viktig våpen i kampen mot undertrykkelse og institusjonalisert diskriminering. Jerry Pinto, Laxmi, Tishani Doshi, Salma, Rana Dasgupta, Sharad Paul, Salil Tripathi og andre av våre indiske gjester vil utdype hva som ligger i det og hvordan et slikt engasjement kan få et kunstnerisk uttrykk.

 

Nasjonalisme og ytringsfrihet

Brexit, Trump og falske nyheter. Både i vår nære, norske virkelighet og i en større internasjonal sammenheng har de nasjonalistiske strømningene blitt tydeligere og debattklimaet hardere. Hva skjer i Europa? Hva skjer i USA? Eller i Norge?

Simen Ekern, Kamila Shamsie, Salil Tripathi, Sjòn, Bård Vegar Solhjell, Larry Siems, Elisabeth Åsbrink, Andrew McMillan, Margie Orford, Rana Dasgupta er blant forfatterne som skal bidra til opplysning, debatt og kritisk ettertanke under årets festival.

 

TIL LILLEHAMMER: Simen Ekern (Foto: Agnete Brun)

 

Når ytringsfriheten er truet, innskrenket eller forbudt blir kunstnere og forfattere tvunget til å bruke oppfinnsomheten for å unngå autoritær undertrykkelse. Motstanden finner nye former, nye ord, nye midler. «In other words», ICORN- og PEN Internationals konferanse som pågår parallelt med og i samarbeid med festivalen, og skal være en utforskning og feiring av kunstens og litteraturens motstandsdyktighet i en postfaktuell verden.

Mer enn 300 deltakere fra mer enn 60 land deltar på konferansen og mange av disse bidrar til å berike årets festivalprogram. Kamila Shamsies Bjørnsonforelesning, som er et av høydepunktene under festivalen, blir også et viktig innslag i konferanseprogrammet. Publikum får også møte Åsne Seierstad i samtale med den syriske journalisten og dokumentarskaperen Ali Al-Ibrahim og høre tyrkiske forfatteres analyse av utviklingen i Tyrkia.

 

Pegasus 10 år

Gjennom 10 år har Pegasus gitt barn og unge litteraturopplevelser, og til årets festival har det kommet over 11 000 påmeldinger til skole- og barnehageprogrammet.

Jubileet feires med stor sentrumsdag lørdag. Bjørn F. Rørvik og Gry Moursund lanserer sin splitter nye bok om Bukkene Bruse. Det blir verksted med Svein Nyhus, bursdagsfest og konsert med Jo Skaansar og Camilla Granlien. Søndag er det familiedag på Maihaugen med blant annet Mikkel & Reverockerne og levende dyr. Tor Åge Bringsværd og Svein Nyhus som leser og forteller om både fabeldyr og vanlige dyr.

 

TIL LILLEHAMMER: Josefine Klougart.
 

 

Rik meny

De seks dagene festivalen pågår blir et rikt utvalg norske og utenlandske forfattere å se på festivalens scener og i Lillehammers gater. Blant disse er Vigdis Hjorth, Ida Hegazi Høyer, Josefine Klougart, Claire-Louise Bennett, Max Porter, Arnar Már Arngrímsson, Hans Herbjørnsrud, James Rebanks, Elisabeth Åsbrink, Margie Orford, Jan Kristoffer Dale, Meg Rosoff, Kyrre Andreassen, John Freeman, Mona Høvring, Yadollah Royaee, Fredrik Sjöberg, Selma Lønning Aarø, Ingrid Z. Aanestad, Tor Åge Bringsværd, Jason Timbuktu Diakité, Kim Leine, Unni Lindell, Tove Nilsen, Steve Sem-Sandberg, Johan Theorin og Gro Dahle – for å ha nevnt et knippe.

 

 

(Foto: Norsk Litteraturfestival)