Hvite løgner – stor suksess

– Mitt eneste vilkår var at Nicole Kidman ikke skulle spille et passivt offer, forteller Liane Moriarty, forfatteren bak boka som nå er adaptert til den kritikerroste TV-serien "Big Little Lies"

Liane Moriarty er forfatternavnet «alle» snakker om i de fleste engelskspråklige land. Hennes bok, Big Little Lies, er adaptert til en kritikerrost TV-serie med Nicole Kidman og Reese Witherspoon i hovedrollene.

 

I et intervju med Publishers Weekly forteller Moriarty at hun er veldig fornøyd med adapsjonen av boken hennes.

– Adapsjonen er veldig tro til bokens handling, men det er noen få ulikheter. Settingen er forandret fra Australia til California. Det er mer penger, sex og glamour i serien enn i bøkene mine – det er jo tross alt en HBO-serie.

Serien, som boken, følger tre mødre som alle har barn i førsteklasse på barneskolen. De lever alle tilsynelatende perfekte liv, til alt faller sammen i løgner, bedrag og mord.

– Jeg ble spurt om å skrive manuset til serien, men siden jeg var opptatt med å skrive min nyeste roman, Truly Madly Guilty, måtte jeg avslå. Men jeg ble overlykkelig når David E. Kelley sa ja til å gjøre det, forteller Moriarty videre i intervjuet med PW.

 

Èn dollar i forskudd

Liane Moriarty har solgt mer enn seks millioner bøker på verdensbasis, og er oversatt til 39 språk. I 2013 ble hun kåret til Amazon Best Book, og danket dermed ut store navn som Stephen King. I Norge opplyser forlaget at hun har solgt cirka 40.000 bøker siden utgivelsen av hennes første bok i 2015.

Hun husker fremdeles sin første bokavtale. Faren hennes ga henne i oppdrag å skrive ham en roman, og betalte henne én australsk dollar i forskudd. Moriarty skrev dermed en trilogi kalt The Mystery of Dead Man’s Island.

 

FORNØYD TV-SEER: Liane Moriarty.

 

Men det var ikke før i 2004, som en del av sitt masterprosjekt, at hun skrev sin første voksenroman; Tre ønsker. Siden den tid har hun skrevet seks romaner. Ektemannens hemmelighet gikk rett inn på førsteplassen på New York Times bestselgerliste, og det samme gjorde hennes neste roman, Store hvite løgner – som nå også er adaptert til en kritikerrost TV-serie på HBO.

 

Mobbing

Big Little Lies er en bok om mobbing i alle former; fra uskyldig mobbing i skolen, til den diskrete, men ondsinnede, mobbingen som kan finne sted utenfor skoletid, til volden som foregår bak lukkede dører. TV-serien formidlet dette på en veldig god måte, selv om jeg selvsagt gjerne hadde likt at seerne også ville lese boka.

Serien kan skilte med store navn på rollelisten, og det var ikke et tilfeldig valg av hovedrolleinnehavere. Selve serien er nemlig en fellesproduksjon mellom Reese Witherspoon og Nicole Kidmans produksjonsselskaper, noe Moriarty syns har fungert utmerket.

 

 

– Jeg tror det har hjulpet å ha kvinnelige sjefer som var opptatt av å finne et prosjekt med flere sterke roller for kvinner. De virker å være utrolig effektive i arbeidet sitt. Jeg har tidligere hatt flere filmopsjoner på bøkene mine før uten at det har skjedd noe.

Mye medienes fokus rundt TV-serien har vært dens skildringer av vold i hjemmet. Dette mener forfatteren selv var det eneste vilkåret hun stilte til serien, at det ikke skulle fremstilles passivt.

– Første gang jeg snakket med Nicole Kidman om serien sa hun at hun ønsket å spille Celeste, og jeg sa det var veldig viktig for meg at denne karakteren ikke bare tar i mot mishandlingen, men at hun slår tilbake. Det var mitt eneste vilkår. Jeg ville ikke at hun skulle være et passivt, vakkert offer. Jeg ville vise hvordan slike forhold er; hvordan det er slik at når man beskytter seg selv begynner man å føle seg medskyldig i volden og hvordan det er mulig å fortsatt være dypt forelsket i en som mishandler deg, selv om en del av deg vet at du burde forlate forholdet. Jeg syns David E. Kelly gjorde en fantastisk jobb i å overføre dette til tv-serien, og jeg kunne ikke vært mer fornøyd med måten Nicole spilte Celeste.

Og suksessen virker ikke å stoppe opp for Moriarty med det første. Det ryktes allerede at Witherspoon og Kidman har kjøpt rettighetene til Truly Madly Guilty (Norsk tittel: Vanvittig skyldig), som utkommer på norsk høsten 2017 på Panta forlag.

 

 

Forfatterportrett: Panta forlag. Still fra Big Little Lies: IMDB.