Statsforvalteren oppretter tilsynssak mot psykiater

Hilde Rød-Larsen (Foto: Tine Poppe / Aschehoug)

Statsforvalteren oppretter tilsynssak mot en psykiater som forfatter Hilde Rød-Larsen (48) har anklaget for å ha misbrukt sin rolle til å oppnå sex.

Rød-Larsen har levert et formelt varsel til Statens helsetilsyn som startet innledende undersøkelser i desember. Mandag besluttet Statsforvalteren å opprette tilsynssak mot psykiateren, skriver VG.

Rød-Larsen var ikke psykiaterens pasient, men hun mener at han misbrukte sin legerolle fordi hun var syk med spiseforstyrrelser.

Ifølge Hilde Rød-Larsen hadde hun og psykiateren sex i terapirommet flere ganger i 1999 og 2000.

Kjenner seg ikke igjen

Halvard Helle, psykiaterens advokat, sier at saken gjelder personlige forhold mellom to samtykkende voksne, langt tilbake i tid.

– Han kjenner seg ikke igjen i fremstillingen forfatteren gir i dansk og norsk presse. Det oppsto aldri noen formell eller reell behandlingsrelasjon mellom dem, verken første gang de møttes i en sosial sammenheng, eller på noe tidspunkt senere, sier Helle.

I forbindelse med Rød-Larsens roman Diamantkvelder fortalte hun i et intervju med den danske avisen Information at romanen springer ut fra opplevelser i eget liv – med en psykiater som inviterte henne til å ha sex i terapirommet.

– At hun mange år senere redefinerer relasjonen i forbindelse med skrivingen av romanen og lanseringen av denne i Norge og Danmark, endrer ikke bildet, sier Helle.