FRAMSNAKKING: – Kate Morton er en mester på å skrive brede, medrivende fortellinger på to tidsplan, ifølge dagens framsnakker.
I årets Framsnakker-spalte er det Gyldendal-redaktør Kjersti Herland Johnsen som starter ballet.
I denne spalten utfordrer vi en rekke forlagsfolk til A) å løfte frem en bok fra eget forlag (og kun én) som ikke har fått den oppmerksomheten den fortjener, og B) å velge en bok fra et konkurrerende forlag.
A) Perle fra Colorado
Fra egne hyller velger hun Shelley Reads Dit elven fører deg.
– Fra Gyldendals egne hyller vil jeg gjerne løfte fram Shelley Reads Dit elven fører deg, en sterk historie om familie, røtter, tilhørighet og natur.
– Fortellingen begynner i Colorado på 1940-tallet, der vi blir kjent med den unge jenta Victoria Nash og den (bokstavelig talt) skadeskutte familien hennes. Familien Nash har dyrket fersken i generasjoner, Victoria møter Wilson, en ung mann med urfolksbakgrunn, og opplever kjærlighet og lidenskap for aller første gang, sterkt og intenst. Men hverken familien eller omgivelsene ellers kan godta forholdet. Spesielt den brutale og uforutsigbare broren hennes, Seth, utgjør en trussel. En annen trussel utgjøres av en kommende oppdemming som skal legge både Nash-gården og landsbyen under vann. Shelley Read bor selv i Eik-fjellene i Colorado. Hennes kjærlighet til naturen gjennomsyrer hele leseopplevelsen.
B) Et klassisk mysterium
Hos konkurrerende forlag, finner hun frem en perle av en bok med handling fra Sør-Australia – med et skikkelig mysterium.
– Blant konkurrentene velger jeg Kate Mortons Hjemkomst, som er utgitt på Vigmostad & Bjørkstad tidligere i år. Kate Morton er en mester på å skrive brede, medrivende fortellinger på to tidsplan, og denne gangen har hun lagt handlingen til sine hjemtrakter i Sør-Australia. Historien starter med det tilsynelatende uforklarlige dødsfallet til en hel familie på julaften i 1959. Er det drap, selvdrap eller rett og slett et uhell? Et klassisk mysterium der oppklaringen tar flere generasjoner.